NK Scootmobiel

Scootmobielen in plaats van raceauto’s op het circuit tijdens het NK Scootmobiel

Normaal rijden er raceauto’s over het circuit van Zandvoort, maar op 27 juni is het het toneel van het NK scootmobiel. Tijdens de wedstrijd gaan 72 ouderen uit heel Nederland de strijd met elkaar aan op het parcours vol obstakels. Wie als eerste over de finish komt, mag zich de beste scootmobieler van het land noemen. 

NK Scootmobiel: ludiek, met serieuze ondertoon

Aan het NK Scootmobiel doen 12 teams uit het hele land mee en wordt georganiseerd door stichting Gouden Dagen. Om 09.30 uur geeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid het startschot. De wedstrijd is een ludiek middel om een serieus probleem aan te kaarten. Ongelukken met de scootmobiel komen steeds vaker voor en daardoor is er discussie ontstaan over de certificering voor scootmobielrijders. Nu is dat nog niet nodig en Gouden Dagen vindt dat dit zo moet blijven. De scootmobiel zorgt er immers voor dat veel ouderen die slecht ter been zijn nog van a naar b kunnen komen. Als er een certificaat nodig is voordat erop gereden mag worden, is de drempel om er een aan te schaffen groter en is de kans dat een bepaalde groep ouderen thuis blijft zitten groter. Volgens Gouden Dagen ligt eenzaamheid dan op de loer.

Eenzaamheid onder ouderen

Anno 2018 is eenzaamheid onder ouderen een groot probleem. Ruim 2,1 miljoen Nederlandse 75-plussers zegt eenzaam te zijn; rond de 200.000 mensen geven aan zelfs extreme eenzaamheid te ervaren. Deze mensen zijn vaak aan huis gekluisterd en krijgen maar weinig bezoek. Veel van hen zien slechts eens in de maand iemand.

Meedoen aan het NK Scootmobiel kan helaas niet mee,r maar u kunt wel komen kijken. De wedstrijd begint rond 13.00 uur en duurt tot 15.00 uur. Toegang is gratis.

(Bron: Gouden Dagen, AD, Nationaal ouderenfonds, archief)

Geef een reactie