MH17-monument onthuld op dag van de ramp

Het is op 17 juli 2017 precies 3 jaar geleden dat vlucht MH17 van Malysia Airlines is neergestort boven Oekraïne. Om deze ramp te herdenken wordt op deze datum het Nationaal Monument MH17 onthuld in het Noord-Hollandse Vijfhuizen. Het neerstorten van MH17 is de grootste vliegramp uit de Nederlandse geschiedenis; alle 298 inzittende, waaronder 196 Nederlanders, zijn omgekomen.

Nationaal Monument MH17

Het monument is gemaakt door ontwerper Ronald Westerhuis en is een stalen wand van 4 meter hoog en 16 meter breed. Hierop staan alle namen van de overledenen. Ook zijn er rondom het monument bomen geplant. Het zijn er 298 in totaal, voor ieder slachtoffer 1. Deze bomen staan voor groei, hoop en leven. Op de foto’s hieronder ziet u het eindresultaat.
MH17
MH17

Het monument is in besloten kring onthuld in bijzijn van de nabestaanden, koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

MH17-ramp

Vlucht MH17 vertrekt op 17 juli 2014 vanaf Schiphol en is op weg naar Kuala Lumpur. Daar zal het vliegtuig echter nooit aankomen, want vlak boven het Oekraïense stad Donetsk wordt het vliegtuig neergeschoten door raketten van pro-Russische strijders. Op het moment van de ramp is het flink onrustig in het gebied, waar pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger met elkaar vechten. Alle inzittenden komen om het leven. Dit zijn er 298 in totaal, waaronder 196 Nederlanders.

Rouwen en leven na MH17

De ramp schokt de hele wereld, maar met name voor de nabestaanden is het bijzonder heftig. Een paar van hen vertellen in de MAX-documentaire Rouwen en leven na MH17 over hoe zij de afschuwelijke gebeurtenis proberen te verwerken. Ook wordt hierin getoond hoe het Nationaal Monument tot stand is gekomen.

Nabestaande Loes van Heijningen

Naast het terugkijken van de documentaire, kunt u ook het verhaal van nabestaande Loes van Heijningen-Gorter lezen. Tijdens de MH17-ramp is zij haar zwager, schoonzus en neef verloren tijdens de MH17-ramp. Zij vertelt over hoe zij de eerste periode na de ramp door is gekomen en haar leven daarna weer heeft geprobeerd op te pakken.

(Bron: MAX Magazine, site Omroep MAX, ANP)

Geef een antwoord