Rouwen en leven na de MH17

Rouwen en leven na de MH17

Een dag voordat het Nationaal Monument MH17 officieel wordt geopend, 17 juli 2017, zendt MAX de documentaire Rouwen en leven na de MH17 uit. De film concentreert zich op de vraag hoe nabestaanden van de MH17-slachtoffers de dood van dierbaren proberen te verwerken. De interviews hierover zullen herkenning oproepen bij veel kijkers die op hun eigen manier moeten leren leven met grote persoonlijke verliezen.

17 juli 2014 is een dag waarvan de meeste Nederlanders nog precies weten wat ze deden en waar ze waren. Die middag wordt de MH17 met 298 passagiers boven Oekraïne uit de lucht geschoten. Alle inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders. De hele samenleving voelt zich getroffen. Vrijwel iedereen kent iemand – direct of indirect – die in het toestel zit.

Nationale Monument MH17

In Rouwen en leven na de MH17 wordt de totstandkoming van het Nationale Monument MH17 in Vijfhuizen getoond. Voor alle 298 slachtoffers is op dit bijzondere monument een boom geplant, welke zijn gegroepeerd rondom een groot gedenkteken. Frénk van der Linden spreekt naar aanleiding daarvan, onder regie van Eric Blom, met nabestaanden en vraagt naar hun rouwverwerking. Waar voor sommigen het leven gestopt lijkt, biedt het verlies voor anderen een nieuwe kijk op het bestaan; een universeel en herkenbaar gegeven.

Rouwproces

In de documentaire zijn geen beelden te zien van de ramp. De film concentreert zich op het rouwproces dat vervolgens op gang kwam. Een dag na de uitzending, op 17 juli, precies 3 jaar na de ramp, zal het monument officieel geopend worden door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Rouwen en leven na de MH17 is een film van regisseur/producer Eric Blom en interviewer Frénk van der Linden. Zij hadden vele ontmoetingen met familieleden en andere bekenden van passagiers die omkwamen bij de ramp.

Rouwen en leven na de MH17 is te zien op zondag 16 juli 2017 om 20.10 uur op NPO 2.

Geef een reactie