vaarwel nederland

MAX’ Vaarwel Nederland op NPO Radio 1

Op NPO Radio 1 is er op zaterdag 24 maart 2018 van 19.00 tot 22.00 uur een speciale uitzending van MAX’ Vaarwel Nederland. Presentator Elles de Bruin ontvangt diverse gasten, zoals filosoof Marli Huijer en journalist Hylke Speerstra, om te praten over emigratie.

Emigratiegolf

Dit jaar is het precies 70 jaar geleden dat de grote emigratiegolf begon. Aangemoedigd door mooie verhalen en subsidieregelingen van de overheid, besloot bijna een half miljoen Nederlanders het geluk elders te zoeken. De afgelopen weken volgde MAX in de televisieserie Vaarwel Nederland het spoor van landverhuizers naar Canada, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland.

Vroeger en nu

In deze speciale uitzending op NPO Radio 1 praten we verder over emigratie; vroeger en nu. Hoe kijken we nu aan tegen deze bijzondere naoorlogse periode? Waarom moesten Nederlanders vertrekken? Wat zijn de gevolgen van deze grootscheepse emigratiegolf? Hoe is het voor de mensen die in Nederland achterbleven? En welke lessen kunnen we leren van de manier waarop de landverhuizers van toen een nieuw leven hebben opgebouwd?

Verhalen

In de documentaireserie Vaarwel Nederland komen de verhalen van emigranten uit Canada, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland aan bod. De serie wordt in 4 delen uitgezonden en is te zien op 23 februari, op 2 maart, 16  maart en op 23 maart 2018 om 21.05 uur op NPO 2.

De verhalen die in Vaarwel Nederland worden verteld zijn niet de enige verhalen. Er zijn er velen. Op MAX Vandaag hebben we nog extra verhalen van mensen die ooit de stap hebben gewaagd om te emigreren of van mensen die veel aan deze emigranten te danken hebben.  Bekijk hiervoor de kaart van Vaarwel Nederland.

Over het radioprogramma

Presentator Elles de Bruin praat met diverse gasten over emigratie, zoals filosoof Marli Huijer. Zij schreef een boek over achterblijvers. Schrijver en journalist Hylke Speerstra ging voor zijn boek Het Wrede Paradijs op zoek naar verhalen van Friese emigranten. Ook te gast is Marijke van Faassen, historicus en emigratieonderzoeker aan het Huygens Instituut voor Nederlandse geschiedenis.

Vaarwel Nederland, is te beluisteren op zaterdag 24 maart tussen 19.00 en 22.00 uur op NPO Radio 1.

Geef een reactie

Reactie

  freya0 says:

  Ik heb vroeger tegen over Mariska Henneberque gewoond en op dezelfde school gezeten.
  Het emigreren naar Amerika is inderdaad niet leuk voor haar geweest,
  Maar haar ouders hadden geen keus; Vader had zijn knie gebroken in zijn goed lopend bedrijf.
  In de 3 maanden daarna zou zijn broer het overnemen Na de tijd bleek dat hij niets had gedaan
  en het bedrijf failliet was. Dat was de reden dat de familie maar een uitweg zag: emigreren
  met hun 4 kinderen.