Keni en haar oma, Kinderfonds MAMAS

Help de Zuid-Afrikaanse MAMAS die kinderen in ernstige armoede helpen

Tijd voor MAX staat vrijdag 29 september 2023 in het teken van de Zuid-Afrikaanse MAMAS: krachtige vrouwen die zich ontfermen over de meest kwetsbare kinderen in hun land. Te gast zijn onder anderen Kinderfonds MAMAS-ambassadeur en presentatrice Nance Coolen, Mpho Tutu van Furth, dochter van wijlen aartsbisschop Desmond Tutu, en hoogleraar Algemene Pedagogiek Geertjan Overbeek. Berget Lewis treedt op met een speciaal MAMA-lied.

De MAMAS in Zuid-Afrika staan op voor kinderen in ernstige armoede. Iedere dag opnieuw. Met opvang, bescherming, eten en vooral veel liefde geven zij kinderen weer een toekomst. Helpt u mee? Bel 0800-1331 (gratis) of doneer via de website.

Immense armoede

Ruim 3 miljoen Zuid-Afrikaanse kinderen groeien op in ernstige armoede. In de sloppenwijken, maar ook op het platteland, is het leven genadeloos: immense armoede, hoge werkloosheid, veel geweld, seksueel misbruik en een hoog aidscijfer. Veel ouders zijn uit beeld.

Lokale vrouwen die op eigen initiatief zorg leveren

Gelukkig zijn er de MAMAS: lokale vrouwen die zich met liefde en aandacht ontfermen over deze kinderen en op eigen initiatief zorg leveren. Zij zorgen voor dagelijkse maaltijden, medische zorg, onderwijs, een veilige omgeving en vooral veel liefdevolle aandacht. En die hulp krijgen de kinderen niet één jaar, maar van geboorte tot eerste baan. Zodat ze perspectief krijgen op een gezonde en glansrijke toekomst.

Droom om naar school te gaan

In Tijd voor MAX onder meer het verhaal van de 5-jarige Keni. Ze woont samen met haar oma in een krakkemikkig hutje in een van de sloppenwijken. Elke dag is een strijd. Er is honger, waardoor Keni meestal huilend in slaap valt. Er is angst, want wat gebeurt er als haar oma overlijdt? En er is bijna geen geld, dus Keni’s droom om naar school te gaan is ondenkbaar. Totdat de MAMAS haar vinden.

PowerGirls-programma

Ook de 14-jarige Luthando groeit op bij haar oma. Ze is een angstig en kwetsbaar meisje, totdat ze in het programma van de MAMAS komt. In het PowerGirls-programma worden kwetsbare meiden door extra workshops weerbaar, verantwoordelijk, sterk en trots gemaakt. Dankzij de hulp van de MAMAS is Luthando inmiddels een sterke, zelfverzekerde jonge vrouw en een voorbeeld voor de jongere meiden.

Mpho Tutu van Furth, de jongste dochter van wijlen aartsbisschop en mensenrechtenactivist Desmond Tutu, is te gast. Zij vertelt over de Zuid-Afrikaanse filosofie Ubuntu en hoe deze levenswijze in het DNA zit van de MAMAS. Hoogleraar Algemene Pedagogiek Geertjan Overbeek vertelt hoe belangrijk deze hulp van de MAMAS is voor de ontwikkeling van kinderen en daarmee de toekomst van Zuid-Afrika.

Over Kinderfonds MAMAS

Kinderfonds MAMAS is op verzoek van oud-president Nelson Mandela opgericht. Zij steunen de MAMAS: sterke Zuid-Afrikaanse vrouwen die niet kunnen aanzien hoe kinderen lijden onder extreme armoede. De MAMAS kijken niet weg, maar komen in actie. Dit zijn nu al meer dan 1.800 krachtige vrouwen in 56 prachtige projecten verspreid over heel Zuid-Afrika. Samen vormen zij de Beweging van Hoop die Zuid-Afrika van onderaf verandert. De lokale MAMAS weten zelf wat nodig is. Kinderfonds MAMAS ondersteunt hen bij het realiseren van hun eigen plannen. Kinderfonds MAMAS wil in Zuid-Afrika hard groeien, maar in Nederland klein blijven.

De MAMAS in Zuid-Afrika staan op voor kinderen in ernstige armoede. Iedere dag opnieuw. Met opvang, bescherming, eten en vooral veel liefde geven zij kinderen weer een toekomst. Helpt u mee? Bel 0800-1331 (gratis) of doneer via de website

Tijd voor MAX in het teken van de MAMAS is te zien op 29 september 2023 om 17.10 uur op NPO 1.

(Deze uitzending van Tijd voor MAX wordt mede mogelijk gemaakt door Kinderfonds MAMAS.)

Geef een antwoord