gebarentaal

Gebarentaal moet officiële taal worden

Volgens de ChristenUnie en de PvdA moet de Nederlandse gebarentaal worden erkend als officiële taal. De partijen dienen daar op maandag 3 oktober 2016 een wetsvoorstel voor in. Volgens de partijen is de erkenning nodig, omdat ruim 15.000 Nederlanders gebarentaal gebruiken.

Gebarentaal is ook een moedertaal

Met deze erkenning (vergelijkbaar met die van het Fries) moet onder meer de overheid gebarentaal gaan toepassen. Tweede Kamerleden Roelof van Laar (PvdA) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie) willen bijvoorbeeld dat er een gebarentolk aanwezig is bij de wekelijkse persconferentie van de premier. Er moet ook een adviescommissie voor de Nederlandse Gebarentaal komen.

Ook belangrijke debatten, zoals de Algemene Politieke Beschouwingen en het vragenuurtje in de Tweede Kamer worden nu niet vertaald door een doventolk.

“Voor doven is gebarentaal hun moedertaal, net zoals het Nederlands dat voor mij is. Door hun taal te erkennen en de positie van doven te versterken, kunnen zij volwaardig meedoen in de samenleving”, zegt Dik-Faber.

Erkenning

Volgens PvdA’er Van Laar zien veel doven de erkenning van de Nederlandse Gebarentaal als een erkenning van ‘hun zijn’. “Dat is de reden dat ik heel snel officiële erkenning wil.” De partijen willen het wetsvoorstel al voor de verkiezingen in de Tweede Kamer behandelen.

Het idee om gebarentaal te erkennen, is niet nieuw. In 2010 riep de ChristenUnie er ook al toe op. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, is Nederland niet het eerste Europese land waar de nationale gebarentaal grondwettelijk wordt erkend: in Finland, Oostenrijk, Portugal en Spanje is dat al zo.

De partijen willen het wetsvoorstel al voor de verkiezingen in de Tweede Kamer behandelen. Het idee om gebarentaal te erkennen is niet nieuw, in 2010 riep de ChristenUnie hier ook al toe op.

Volwaardige taal

Gebarentalen hebben een eigen gebarenschat, eigen grammatica en eigen uitdrukkingen. Het zijn volwaardige talen, waarmee alles mee ‘gezegd’ kan worden. Van een luchtig gesprek over koetjes en kalfjes tot een heftige vergadering, van diepe discussies tot poëzie. Net als gesproken talen zijn gebarentalen op een natuurlijke manier ontstaan. Gebarentalen zijn niet bedacht en zijn ook zeker niet afgeleid van gesproken talen.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, is Nederland niet het eerste Europese land waar de nationale gebarentaal grondwettelijk wordt erkend: in Finland, Oostenrijk, Portugal en Spanje is dat al zo.

(Bron: ANP)

Geef een reactie