Incasso-cowboys aangepakt

Voor de ruim 600 incassobureaus in Nederland wil de PvdA en ChristenUnie strengere regels. Met een initiatiefwetsvoorstel willen ze de incasso-cowboys aanpakken die met ongepaste maatregelen veel geld verdienen.

Ontoelaatbaar

In november 2015 waarschuwt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat incassobureaus consumenten vaak confronteren met onterechte vorderingen, te hoge incassokosten berekenen en mensen op ontoelaatbare wijze onder druk zetten om rekeningen te betalen. De Consumentenbond meldt in februari van dit jaar dat incassobureaus mensen onnodig bang maken met nepdagvaardingen. Op dit moment kan iedereen een incassobureau beginnen. Daar moet verandering in komen. “Iedereen kan nu burgers bang maken en op kosten jagen, waardoor mensen met schulden verder in de problemen komen”, aldus Keklik Yücel van de PvdA. Zij dient de wet samen met Carola Schouten van de ChristenUnie in.

Incassoregister

De PvdA en de ChristenUnie willen dat er een verplicht incassoregister komt. Hierin kunnen alleen degenen worden opgenomen die aan bepaalde opleidingseisen voldoen. Boetes voor de overtredingen die incassobureaus maken, gaan omhoog tot maximaal 650.000 euro. Als een bureau 3 keer de fout in gaat moet het 5 jaar dicht. De ACM moet erop toezien dat de regels worden nageleefd. “In de incassobranche kom je soms gekke dingen tegen. Wij willen werk maken van een eerlijke en betrouwbare incassosector”, stelt Carola Schouten. “Daar vragen overigens ook de incassobureaus om die wél deugen”, voegt ze eraan toe.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reacties (4)

 1. Hanneman says:

  Wel vreemd dat de twee partijen die mede verantwoordelijk zijn voor héél veel “verborgen” armoede door danwel deel te nemen aan een regering als de huidige of er steun aan te verlenen in de hen welgevallige kwesties nú, met zicht op de aanstaande verkiezingen, het lijken op te nemen voor mensen die slachtoffer zijn van de bloedhonden van de economie. Beter lijkt me dat deze partijen putjes gaan scheppen of onkruid wieden want van dergelijke wetsontwerpen weet ik wel zo’n beetje hoe het gaat. Het was misschien anders gelopen, niet nodig geweest als zij niet hadden geregeerd of ondersteund. De meeste aanstichters van het neo-liberale kwaad dienden voorstellen in
  of verleenden steun aan zaken waardoor een enorme groep mensen met de meest onmogelijke financiele problemen door huizenhoge huren, zorgkosten en andere hoog opgelopen rekeningen te maken hebben gekregen. Ná hun politieke loopbaan wisten en wéten zij zich verzekerd van een of ander commisariaat of een andere riant betaalde baan. De bloedhonden aanlijnen heft al het reeds veroorzaakte leed niet op.

 2. oosterwijck says:

  Weet je al dat Barosso, de kassier van de EU een baan aangeboden heeft gekregen bij Goldmann-Sachs? Hij zal wel betaald worden uit de 450 miljoen pensioenpenningen, die gestolen zijn van de Nederlandse pensioenfondsen

 3. oosterwijck says:

  Zouden ze nu lang genoeg hun gang hebben kunnen gaan? Is het nu genoeg geweest met arme stakkers op kosten jagen.? Incasso was zo lucratief geworden, dat criminelen, die eerst in de Hennepteelt zaten, nu een incassobureau begonnen. Niemand greep in, niemand zag dat dit verkeerd af zou lopen. Ook was er wildgroei bij de z.g. curators en schuldhulpverlening, daar waren ook veel criminelen actief, die niets deden aan de schuldhulpverlening, maar het inkomen van de slachtoffers inpikten. Ik heb 4 jaar gewerkt in een afdeling van de Gemeente, die huisuitzettingen regelde, bij mensen die tot hun nek in de problemen zaten. De meeste slachtoffers, zaten in psychische nood, die hadden een psycholoog nodig, niet een incassobureau. Ik zag van dichtbij dat stakkers, met een betrekkelijk kleine schuld, eerst gek gemaakt werden door die incassobureau’s en vervolgens op straat gezet werden. Die z.g verhuizers waren ingehuurd bij de Sociale Werkvoorziening (vaak zelf probleemgevallen met een crimineel verleden). Bij de verhuizing naar de opslag verdwenen veel goederen en vervolgens verdwenen in de opslag weer goederen. Ook werd er veel beschadigd. De slachtoffers, bleven achter met niets. Met een klein beetje begeleiding, was het niet zover gekomen. Dan was die incasso niet nodig, de huisuitzetting niet nodig en de herhuisvesting niet nodig. … Maar de overheid, wilde met grof geweld, de bevolking een lesje leren. Dat lesje was: Betalen zul je, hoe dan ook. Nu ziet de overheid in, dat je niet kunt betalen, als je niets hebt. En nu moet het opgetuigde circus van criminele incassobureau’s weer teruggedraaid worden. Ik hoop éen ding, dat Rutten en Kleinsma in de stront zakken.

 4. Hanneman says:

  Noch Rutte, noch Klijnsma zullen ooit in de stront zakken. En Blok, Pechtholt, Slob, Samsom, Schippers en alle dergelijke leden van de Haagse Staat evenmin! Ze zullen nooit van doen hebben met aanschrijvingen als waren ze criminelen -zijn ’t natuurlijk wel, sociale terroristen eigenlijk- laat staan met enig gebrek aan bestaansmiddelen of nog belangrijker; PERSPECTIEF. Door nu het feest van de grote uitkleding van de bevolking mee te helpen vieren weten zij zich strakjes, als ze wat uit de krant en het journaal zijn, verzekerd van fraaie inkomens met kwatsbanen bij de Shell, Ahold, Unilever en dat soort gangsters. Het is waar. Jezus, zo hij werkelijk zou hebben bestaan verjoeg hij de Rutte’s en Klijnsma’s uit de tempel. En nu, ruwweg 2000 jaar na dato, hebben we opnieuw te maken met zo’n tempel vol criminelen. Rutte zal vinden dat ik “Potjandorie, de zaken niet moet overdrijven”. Maar het is en blijft wáár. Was Jezus destijds voor dertig miljoen zilverlingen aangebracht dan was Judas in zijn ogen welzeker een held geweest, een vóórbeeld.