Meer geld voor levensvragen

Er komt meer geld voor thuisbegeleiding bij levensvragen

Ziek zijn, ouder worden of sterven, het zijn allemaal levensvragen waar we vroeg of laat mee te maken krijgen. Vragen waar veel mensen hulp bij kunnen gebruiken. Binnenkort is het mogelijk om over dit soort vragen thuis in gesprek te gaan met een geestelijk verzorger. Het kabinet wil hier de komende jaren extra geld voor uittrekken.

Levensvragen

Ziek zijn en sterven doen de meeste mensen bij voorkeur thuis. Maar sterven brengt een hoop vragen met zich mee. Mensen die nu worstelen met dit soort levensvragen, zijn nu doorgaans aangewezen op de hulp van de huisarts of vrijwilligers. Veel huisartsen zijn zeer betrokken, maar hun tijd is beperkt. VGVZ, de beroepsvereniging voor geestelijke verzorgers, pleit al jaren voor een vergoeding voor gesprekken aan huis. Tot nu toe wordt alleen hulp vergoed in een verpleeg- of ziekenhuis.

Normaal vinden

Om mensen de gelegenheid te bieden om in de veiligheid van hun eigen omgeving over dit soort vragen te praten, stelt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, de komende jaren 25 miljoen euro beschikbaar. De hulp is vooral gericht op ouderen. Zij blijven steeds langer thuis wonen. Maar ook jongeren of mensen die door een ongeval gehandicapt raken hebben vragen over hoe nu verder. Ook zij moeten de gelegenheid krijgen om thuis een gesprek aan te kunnen gaan met een geestelijk verzorger. Volgens Carin Gaemers, die samen met Hugo Borst strijd voor beter ouderenzorg, is het een goede ontwikkeling. “Nu moeten we het met z’n allen normaal gaan vinden dat mensen met zielenpijn naar een geestelijk verzorger gaan, net als gips bij een gebroken been.”

(Bron: AD)

Geef een reactie