groeten

Elkaar groeten is gezond en nog 5 redenen om gedag te zeggen

In veel kleinere plaatsen is het gewoon om anderen op straat te groeten. Maar het is zeker niet voor iedereen vanzelfsprekend. En dat is jammer, want er zitten verschillende voordelen aan om elkaar gedag te zeggen.

Groeten is gezond

Onbekenden gedag zeggen voelt soms misschien wat ongemakkelijk, maar het is een kleine moeite en onderzoek toont aan dat het sociale banden kweekt en het welzijn verbetert. Ook al kent u de ander niet, op het moment dat er interactie is, komt er oxytocine, het gelukshormoon, vrij. Gelukspsycholoog Josje Smeets legt tegenover RTL Nieuws uit dat het een langwerkend effect heeft en het zelfs depressie kan voorkomen. Naast gelukshormoon, wordt het ook wel het knuffelhormoon of liefdeshormoon genoemd. Het is niet alleen goed voor de geestelijke gezondheid, maar ook voor de lichamelijke. Volgens wetenschappelijke website Scientias heeft het zelfs de potentie om het hart te helpen herstellen na een hartaanval.

Groeten kan tot meer leiden

Gedag zeggen is een goede gespreksopener en kan er soms toe leiden dat er een boeiend gesprek volgt. Ook kan het ervoor zorgen dat het u steeds makkelijker afgaat om contacten te leggen. Verlegen mensen kunnen zo op den duur minder verlegen worden. Vindt u gedag zeggen in eerste instantie te veel van het goede, dan kunt u ook beginnen met een knikje.

groeten

Het maakt blij

Groeten geeft niet alleen uzelf een goed gevoel, het kan een ander ook blij maken of een minder eenzaam gevoel geven.

Het maakt de wereld een stukje vriendelijker

Door vaker anderen te groeten, maakt u de wereld een stukje vriendelijker.

Het kan anderen inspireren het ook te gaan doen

Door het groeten van anderen kan een sneeuwbaleffect ontstaan. Wanneer u gedag zegt, kan het een ander inspireren dat vervolgens ook te gaan doen en zo gaan steeds meer mensen elkaar groeten, met alle positieve effecten van dien.

Gevoel van thuiskomen

Ook het groeten van de buren is aan te raden. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die hun buren regelmatig groeten, een hoger welzijn ervaren dan degenen die dat niet doen. Het kan helpen een gevoel van eenzaamheid of isolatie te verminderen. Door het gedag zeggen ontstaat er verbondenheid en saamhorigheid. Zelfs in een drukke stad kan dat een gevoel geven van thuiskomen.

wachtkamer
Lees ook: Ongeschreven regels in de wachtkamer

Introverte Zweden extroverter maken

In de Zweedse gemeente Lulea zijn ze ook bekend met de positieve effecten van het groeten van elkaar. In  november 2023 is er daarom een campagne gestart om voorbijgangers aan te sporen elkaar gedag te zeggen. De 80.000 inwoners in de plaats zijn volgens de gemeente namelijk te introvert. Een campagne via sociale media moet ervoor zorgen dat sociale verwevenheid, de volksgezondheid, de veiligheid en het welzijn in het algemeen bevorderd worden. Dat kunnen de mensen in het koude Noord-Zweden wel gebruiken, want in december schijnt de zon er nog hooguit 3 uur per dag en ligt de temperatuur er rond de -10 graden. Een beetje wederzijdse vriendelijkheid kan dan hartverwarmend werken.

Tips om vaker gedag te zeggen

  • Door er een gewoonte van te maken, voelt het steeds natuurlijker.
  • Heeft u normaal vaak oordopjes in als u op straat loopt? Laat ze dan eens uit en u zult zien dat u vanzelf meer contact krijgt met anderen in uw omgeving.
  • Wees oprecht en glimlach tijdens het groeten. Want een glimlach roept des te meer wederzijdse positieve gevoelens op.
  • Groet iemand niet terug, laat u daar dan niet door uit het veld staan. De ander wordt er wellicht door overvallen en reageert een volgende keer misschien wel.

(Bron: Nu.nl, RTL Nieuws, Bedrock, Santé, Vriendin, Scientias. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Rinie says:

    In wezen is het heel natuurlijk om elkaar te laten weten dat je elkaar gezien hebt. En even een kleine groet te geven. Zeker als er even oogcontact is geweest. Zo gaat dat immers in de natuur ook. Een vogel die even op een boomtak gaat zitten, maakt contact met de boom en andersom. Al staan we daar doorgaans niet bij stil, dat dit zo is. Alles is immers met alles verbonden in de natuur en heeft dus contact met elkaar. Wij zijn zelf ook onderdeel van de natuur.. Elkaar wel zien, maar daarvan helemaal niets laten blijken, al is het maar met een kleine knik of groet, is alsof die ander niet bestaat. Dat gaat tegen onze eigen natuur in. Het vrijkomen van oxytocines zijn daar het levende bewijs van.