alleen

Een dagje alleen? Helemaal niet erg en zelfs heel waardevol

Sommige mensen vinden het heerlijk, maar voor anderen voelt het soms wat ongemakkelijk om dingen in hun eentje te ondernemen. Toch is dat gevoel helemaal niet nodig, het is zelfs goed om eens in de zoveel tijd bijvoorbeeld alleen naar de bioscoop te gaan of een wandeling te maken.

Het is praktisch

Iedereen maakt het weleens mee, er is niet altijd iemand beschikbaar om activiteiten mee te ondernemen. Maar wanneer uw vrienden of familie een keer geen tijd hebben om mee te gaan, of de film die u graag wilt zien niet leuk vinden hoeft dat geen reden te zijn om dan maar thuis te blijven. Het kan in dit soort gevallen juist praktisch zijn om een keer wat in uw eentje te ondernemen, u hoeft dan namelijk helemaal geen rekening te houden met wanneer anderen kunnen of met wat zij leuk vinden.

Alleen net zoveel plezier als samen

Daarnaast kunt u in uw eentje net zoveel plezier hebben als met meerdere mensen. Voor sommige mensen klinkt dit misschien logisch, maar veel mensen hebben toch het idee dat alles een stukje minder leuk is wanneer zij alleen zijn. Er is daarom zelfs onderzoek gedaan naar dit onderwerp, mensen krijgen tijdens dat onderzoek de vraag om een kijkje te nemen in een kunstgalerie. En wat blijkt? De mensen die er alleen op uit gaan, vinden het net zo leuk als de mensen die als koppel, of met een vriendengroep gaan.

Uit uw ‘comfort zone’

Zeker wanneer u niet vaak in uw eentje dingen doet, voelt het na een dagje alleen waarschijnlijk als een overwinning. In het begin kan het best wat eng voelen om uit uw ‘comfort zone’ te stappen, maar na afloop voelt zo’n nieuwe ervaring bijna altijd goed.

Anderen veroordelen u niet

Een veel gehoord argument tegen het alleen ondernemen van activiteiten is dat mensen denken dat zij door anderen worden veroordeeld wanneer zij alleen in het openbaar zijn. Misschien komt het u wel bekend voor: als u bijvoorbeeld ergens alleen zit te eten heeft u het idee dat de andere restaurantgasten denken dat u eenzaam bent, omdat u alleen zit. Daarom is het geruststellend om te weten dat veel mensen te druk zijn met zichzelf om zich af te vragen waarom u alleen bent, het valt hen waarschijnlijk niet eens op. En hebben mensen wel door dat u alleen bent? Dan kan ook dat positief uitpakken, misschien knopen zij wel een gesprek met u aan en leert u nieuwe mensen kennen.

Leer uzelf beter kennen

Een ander groot voordeel van tijd met uzelf doorbrengen is dat u uzelf echt beter leert kennen. Misschien hoort u weleens dat mensen in hun eentje op reis gaan ‘om zichzelf te vinden’, maar om dat te bereiken hoeft u echt niet op een verre reis te gaan. In uw eentje een mooie wandeling maken of uit eten gaan kan er net zo goed voor zorgen dat u uzelf beter leert kennen.

Eens in de zoveel tijd een dagje alleen zijn, is dus helemaal niets om u voor te schamen, maar kan juist erg waardevol en leuk zijn.

(Bron: Santé) 

Geef een reactie

Reacties (6)

 1. oosterwijck says:

  Mijn vrouw gaat elke dag in haar eentje winkelen of wandelen. Vaak spreekt ze af met een vriendin. Ik ben vaak een dag alleen, schrijf of lees en we genieten daar allebei van. Ze probeert op tijd terug te zijn om het diner te bereiden, maar al het tijd is voordat ze terug is begin ik er zelf aan. Het vlees moet aklimatiseren en marineren, de wijn moet ademen. Ik bak en kook de rijst, of gaan, of kook de aardappelen. En tijdens het eten hebben we een hoop te vertellen.

 2. Everdina says:

  Meestal ga ik alleen op pad en vindt het heerlijk. Mijn vriendenkring is behoorlijk uitgedund.
  Over een paar dagen reis ik met de Kluppers naar Finland voor acht dagen.
  In 2018 ben ik met de Kluppers naar Noorwegen op de boot van de Hurtigruten, heerlijk! Heel veel Noorderlicht gezien. Vorig jaar naar Wenen met een groep wildvreemde mensen, ik pas me wel aan.
  Heerlijk!

  Een tip: Meld je aan bij Klup voor info. Voor een kleine bijdrage per maand kan je overal naar toe, reizen en allerlei leuke uitjes… en je kan zelf ook iets leuks organiseren.
  Met vriendelijke groet, Everdina.

  1. B.Harmsen says:

   Even gekeken op de site van Klup en die reizen die zij aanbieden kun je ook zelf regelen/boeken en bespaar je die kleine bijdrage ook nog..

  2. YBade50 says:

   Klup is echt een fijn platform voor 50+ers. Ik doe er toch nog iets te weinig mee, maar ben blij dat het bestaat.
   Groeten van Yvonne0255

 3. Sas ja says:

  hallo,
  Ik ben sinds 2 jaar alleen, na het plotseling wegvallen van mijn man.
  maar mij bevalt het niets, ik kan niet alleen zijn, ja, gelukkig wel nog in het bezit van wat huisdieren.
  1x p.w. ga ik naar een soos, koffie/thee, en gezellig kleppen.
  als ik al ergens ben, denk ik,wat doe ik hier,?
  nu ben ik totaal niet Depri hoor, dat ligt niet in mijn aard. juist een heel vrolijk, en vol humor persoon.
  zal ik nu de enigste zijn? nee toch.

 4. YBade50 says:

  Ik ga al zo’n tien jaar alleen op pad, vanaf mijn 60e. Meestal naar concerten, films, stadswandeling. Heerlijk, je hebt alle vrijheid om rechtsaf te gaan als je rechtsaf wil. Het is juist fijn om niet afhankelijk te zijn van anderen om ergens heen te gaan. Verder doe ik wel sociaal in een wandelclub en een dansclub. Dan is het ook leuk met andere mensen om te gaan.