Documentairereeks over Gezichten van dementie

Oud-nieuwslezer Gijs Wanders en kunstenaar Herman van Hoogdalem portretteren in de documentairereeks Gezichten van Dementie, mensen met dementie en hun geliefden.

Eerbetoon

Herman van Hoogdalem schildert voor het project de wanhoop, het lijden en de berusting van de dementerenden. Wanders spreekt met de familie van de geportretteerden over hun pijn, onmacht, maar ook mooie momenten en confronteert hen met het geschilderde portret. Gezichten van dementie begon als een eerbetoon aan de overleden moeder van Herman van Hoogdalem. Jaren na haar dood keerde hij terug naar het verzorgingshuis waar zij woonde. Met toestemming van de families portretteerde hij de bewoners op ruim 2 meter hoge aquarellen.

Maandag 19 september is het portret van Femie Bolle te zien. Geïnterviewd worden haar echtgenoot Cees en dochter Inez, die hun vrouw en moeder steeds verder zien wegglijden van de wereld.
Het portret van Andrea van Leeuwen is dinsdag 20 september te zien. Haar dochter, Edith, wordt geïnterviewd. Woensdag 21 september is het portret van Eltjo Drent aan de beurt. Zijn zoon Ger wordt geïnterviewd. Tijdens het dementieproces heeft hij zijn vader beter leren kennen. Donderdag 22 september is het portret van Johan van der Ploeg te zien. Zijn echtgenote Shanta, zoon Arwin en dochter Shaleen worden geïnterviewd.

Familie Wanders

Aan de reeks van portretten is ook het verhaal van de familie Wanders toegevoegd. De vader van Gijs Wanders, John Wanders, lijdt aan dementie. John’s echtgenote Angelita en dochter Marga worden geïnterviewd door Gijs. Herman interviewt Gijs over zijn vader. Het verhaal van John Wanders wordt vrijdag 23 september uitgezonden.

Gezichten van Dementie is te zien van maandag 19 tot en met vrijdag 23 september 2016 om 22.45 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (2)

    Hanneman says:

    Ik kan moeilijk zeggen dat ik er naar uitzie want ik neem op voorhand aan dat het een té aangrijpend programma zal zijn. Het kan zo maar dat het lijkt op die beroemde Franse film over een bejaard echtpaar waarvan de man uiteindelijk aan zijn geliefde vrouw genade verleent. “Amour”. Mijn hoop is dat het zicht geeft op hoe het is om dement te zijn. Heb in mijn werk al verschillende dementie verhalen van vrij dichtbij gevolgd en heb dus ook beleefd hoe de zorg voor hen geregeld wordt. Ik hoop dat deze documentaire bijdraagt aan een verbetering daarvan én aan ons. Als mens. We zouden ons meer uitgenodigd moeten voelen om aan dementie en mensen die dementie is overkomen wérkelijke aandacht te besteden. Als patient, familie of gemeenschapslid hoor je in een dergelijke tijd te worden gedragen en is het zaak dat je veilig in ons aller armen genomen wordt. Oh ja, liéfde!

    Makanga says:

    Dansen op de Stilte.

    Een dochter beschrijft hoe het voelt om haar moeder bij te staan en in alles te begeleiden, terwijl langzaam maar zeker het ragfijn gesponnen web van dementie zich om haar moeder sluit.
    ‘Het lijkt op het begin van dementie …’, zo luidt de diagnose van de geriater na diverse onderzoeken bij een 86-jarige vrouw. Vanaf dat moment verandert het leven voor haar en haar dochter, die er alles aan doet om het leven voor haar moeder zo aangenaam mogelijk te maken. Dat dit niet gemakkelijk is, blijkt uit het verslag dat de dochter doet over de confrontatie met deze ziekte, de onzekerheid over de juiste manier van aanpak én de twijfels over de diagnose. Het beklemmende gevoel dat er geen uitweg meer mogelijk is drukt zwaar op de levensvreugde, die de dochter gelukkig door relativering en humor toch voldoende weet te bewaren. In flashbacks wordt meer duidelijk over het leven van de moeder en de persoon die zij altijd is geweest. De uiteindelijk onvermijdelijke opname op een gesloten afdeling brengt de dochter in een gevecht met zichzelf, omdat zij niet kan accepteren dat zij er, door het verlenen van haar toestemming, mede debet aan is dat haar moeder haar zozeer gekoesterde zelfstandigheid en levensvrijheid moet opgeven.
    Proza wordt afgewisseld met poëzie, waardoor aan de gevoelens meer diepgang wordt gegeven. De onverbrekelijke liefdesband tussen moeder en dochter loopt als een rode draad door het verhaal. Een band die zelfs de zeer plotselinge dood van de moeder niet kan verbreken.

    Dansen op de Stilte, met een voorwoord van prof. F. Verhey,hoogleraar Ouderenpsychiatrie, Alzheimer Centrum Limburg, Universiteit Maastricht en gelabeld met het logo van Alzheimer Nederland, is nu verkrijgbaar of te bestellen bij alle erkende boekhandels en bekende boekensites in Nederland en België.

    ISBN: 978-90-812571-5-2
    Prijs: € 14,95