Duur 10:46
Gepubliceerd op 17 maart 2016

Gezichten van dementie

Filmer Gijs Wanders en kunstenaar Herman van Hoogdalem brengen met de expositie Gezichten van dementie de persoon achter de ziekte in beeld. De expositie geeft een indringend beeld van wat dementie met mensen doet. Zowel uiterlijk als innerlijk, maar ook hoe het hun naaste omgeving treft. 

Eerbetoon

Gezichten van dementie begon als een eerbetoon aan de overleden moeder van kunstenaar Herman van Hoogdalem. Jaren na haar dood keerde hij terug naar het verzorgingshuis waar zij woonde. Met toestemming van de families portretteerde hij de bewoners met dementie. De wanhoop, het lijden, de pijn, de onzekerheid, de leegte, de onthechting en de berusting heeft Van Hoodalem vastgelegd op ruim 2 meter hoge aquarellen.

Korte films

Aan de reeks van portretten is ook het verhaal van de familie Wanders toegevoegd. De vader van Gijs Wanders, voormalig nieuwslezer, lijdt aan dementie. Naast het verhaal van zijn vader heeft Wanders ook de verhalen van de geportretteerden vastgelegd. Dat levert een aantal korte films op die op de tentoonstelling te zien zijn.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Het boek

Naast de schilderijen, de korte films is er ook  een boek over de Gezichten van dementie (Uitgeverij WBooks, ISBN: 9789040007675) verschenen. In het boek is een hoofdstuk gewijd aan de vader van Gijs Wanders en is een interview met zijn zus en moeder te lezen. Zij vertellen hoe zij hun weg vinden in het omgaan met dementie. Ook Wanders zelf vertelt openhartig hoe hij er mee omgaat. Op de website van Alzheimer Nederland houden Herman en Gijs een blog bij.

De reizende expositie Gezichten van dementie is te zien van 11 maart t/m 3 april 2016 in Pulchri Studio in Den Haag (entree is gratis). Gijs Wanders is 9 maart 2016 te gast bij Tijd voor MAX Radio en op donderdag 17 maart 2016 hij samen met kunstenaar Herman van Hoogdalem te gast in Tijd voor MAX.

Geef een reactie

Reactie

    ariena51 says:

    Weet hoe het voelt ,mijn moeder was net zo ,wat een verdriet .Ken deze lieve mensen van Winschoten , van “Het Handelshuis ” wat waren het mooie mensen ,en je denkt dat ze altijd zo blijven . Toch hadden mijn zus en ik ook mooie momenten met mijn moeder ,en lachten we soms door onze tranen heen .Gijs het is heel moeilijk ,maar geniet en hou ook de mooie momenten vast .We denken aan je , Ariena en Riekje .

Bekijk ook

Meer