oma

Bonus opa of oma worden doet u zo

In het buitenland gebeurt het al geregeld: websites die gezinnen en surrogaat opa’s en oma’s aan elkaar verbinden. Zo kan een kind zonder grootouders toch ervaren wat het is om een opa of oma te hebben. Ook in Nederland groeit het aantal ouderen dat hier wel oren naar heeft. Wij spreken er 2.

Bonus grootouders in opkomst

Kinderen hebben vaak baat bij een goed contact met hun grootouders. Helaas hebben ze niet allemaal een opa of oma met wie ze een band kunnen opbouwen. Gelukkig bestaat er nu zoiets als surrogaat grootouder-schap. Dat houdt in dat een gezin aan een oudere wordt gekoppeld die vervolgens de taak van opa of oma op zich neemt. Op dit moment zijn er verschillende kleine sites waar zij elkaar kunnen vinden, maar 1 groot online platform is er nog niet. En dat terwijl er wel behoefte is aan zo’n plek, aldus Nick Wevers van grootouderblog opanoma.nl. “Ik krijg regelmatig mails van gezinnen die vragen of ik een surrogaat opa en oma voor hun kind kan vinden. Ook krijg ik berichten van ouderen die graag bonusgrootouder willen worden”, verklaart Wevers. Zodoende is hij aan de slag gegaan en bonusoma.nl wordt het resultaat. Wordt, want de site gaat in het najaar van 2017 online.

Droom die uitkomt

1 van de mensen die via deze site een surrogaat kleinkind hoopt te vinden, is de 56-jarige Michèle van Reijsen. Zij meldt zich aan bij de website van Wevers, nadat zij al surfend over het internet op opanoma.nl terecht komt. Daarop ziet zij een bericht waarin gevraagd wordt naar surrogaatgrootouders “Vanwege het feit dat ik zelf als kind nooit een opa en oma heb gehad, omdat het contact met hen verstoord was en ik dit altijd als een gemis heb ervaren, sprak de oproep van opanoma.nl mij erg aan. Het leek mij, vanuit mijn eigen ervaring, ontzettend fijn om de rol van oma te mogen vervullen voor een kindje dat om welke reden dan ook geen oma heeft.”

Betrokken oma

Van Reijsen heeft zelf 4 kinderen en 3 kleinkinderen Zij voorziet dat ze in de toekomst meer kleinkinderen krijgt, maar dit staat een rol als surrogaatoma niet in de weg. “Ik zal er, net als voor mijn biologische kleinkinderen, ook voor dit kind zijn”, zegt zij. Hieronder verstaat Michèle onder andere dat zij fungeert als luisterend oor: “Ik wil graag dat het kind het gevoel heeft dat het alles met mij kan delen wat het misschien niet met papa of mama kan bespreken.” Daarnaast hoopt zij dat zij bij mag dragen aan een fijne herinnering aan de jeugd voor het kind. Belangrijk is ook om een goede band met de ouders op te bouwen, want: “Hoe kun je een goede surrogaat opa of oma zijn, als je niet betrokken bent bij de rest van het gezin?”

Liefde geven

De 69-jarige Tonnie van de Laan en haar man Bertus (ook 69) hopen net als Michèle van Reijsen dat ze hun toekomstige surrogaat-kleinkind dezelfde liefde kunnen geven als hun eigen biologische kleinkinderen. Op hun 34ste worden zij voor het eerst grootouders en lange tijd zien zij hun kleinkinderen geregeld. “Ze waren vroeger altijd bij mij. Ik paste op, ze sliepen bij mij; ze waren meer bij mij dan bij hun ouders en wilde amper nog naar huis”, zegt Tonnie.

Helaas is dit inmiddels niet meer zo en haar man en zij merken dat zij het hebben van een kleinkind ontzettend missen. Daarom hebben zij zich aangemeld toen zij een mail kregen van opanoma.nl met daarin de uitnodiging om bonusoma- en opa te worden. “Ik heb even overlegd met Bertus en we hebben toen de beslissing genomen ons op te geven, want we hebben veel liefde te geven”, legt Tonnie uit.

Leuke dingen doen

Dit is nu ongeveer een jaar gelden en het stel hoopt dat er snel een gezin komt dat hen als bonus opa en oma wil. Hoe ze hun surrogaat opa- en oma-schap gaan invullen? Dat weten ze al precies: “Dan gaan we alle leuke dingen doen die je als grootouders met je kleinkind doet. Naar de dierentuin, bijvoorbeeld. Misschien wil het kind zelfs bij ons logeren.” Daarnaast wil het stel net als Michèle van Reijsen, een rots in de branding zijn voor het kind. “Het moet zich veilig voelen bij ons, dat is heel belangrijk. Dat het kind het gevoel heeft dat het alles tegen ons kan zeggen, daar hoop ik op.”

Wilt u ook surrogaat grootouder worden? Dan kunt u zich opgeven door een mail te sturen naar info@bonusoma.nl of een kijkje te nemen op de website van bonusoma.

Tijd voor MAX

Op 19 oktober 2018 is presentatrice Kim-Lian van der Meij te gast in Tijd voor MAX om te praten over haar nieuwe programma waarin zij een grootouder probeert te koppelen aan een gezin waarvan de kinderen geen grootouders hebben. Voor dit programma zijn ze nog op zoek naar ouderen die graag opa of oma willen worden en naar gezinnen die een opa  en/ of opa zoeken. Bent of kent u zo’n persoon? Aanmelden kan door een mail te sturen naar geeske@icp.nl. Vermeld in de mail die u stuurt uw naam, adres, telefoonnummer, leeftijd en motivatie. U kunt ook bellen naar 020-4939472.

Met dank aan van  Michèle Reijsen, het echtpaar Van de Laan en Nick Wevers.

Reacties (31)

  Toedeloe toedelatoe says:

  Hopelijk kunnen jullie me helpen wil graag bonus oma worden maar hoe doe ik dat en waar kan ik me aanmelden, hoor graag van jullie mvg.

   MAX Vandaag says:

   Dit kunt u doen door een mail te sturen met uw verzoek naar info@bonusoma.nl.

   Adama says:

   Ik zoek lief oma en opa voor mijn 3 kinderen 4 jaar 2 jaar wijn woon in s-hertogenbosch wie wil oma en opa vorden voor mijn kinderen. Dan wijn gaan verder praaten

  Truuze says:

  Leuke uitzending, ook ik zou graag een bonusoma willen zijn.
  Het liefst natuurlijk in de regio Eindhoven, zodat er ook een echt contact kan groeien.
  Ik woon zelf in Eindhoven.
  Ik ben 65 jaar, weduwe zonder kinderen.
  Ik heb altijd een goede klik met kinderen gehad.
  Mijn laatste betaalde baan was dan ook pedagogisch medewerker binnen de
  kinderopvang.
  Het super zijn als ik voor een of meerdere kinderen een toevoeging aan hun leven
  zou kunnen worden.

   Nancy1979 says:

   Hoi Truuze.

   Wat leuk zeg! Heel toevallig kom ik hier terecht en zie je oproepje.
   Ik ben de trotse moeder van een puberzoon van 14 en pittige dame van 9 mnd.
   Ik kom heel graag met je in contact.

   Hopelijk tot gauw!

  Yo L says:

  Ook 55-plussers kunnen in deeltijd een weekend in de maand pleegouder worden.

  Kijk eens bij supergewonemensengezocht.nl of pleegzorg.nl en lees de verhalen. Op dit moment zoeken wij in Nederland 3500 nieuwe pleeggezinnen. Woont u in de regio Haarlem, Haarlemmermeer, Kennemerland, IJmond, Alkmaar kom dan naar kenterjeugdhulp.nl

  Deze week “de week van de pleegzorg”. Zoekt u met ons mee?

  he jij daar says:

  hallo allemaal
  ik ben een alleen staande man van 62 jaar heb geen kinderen of heel veel
  ben namelijk al 22 jaar voetbaltrainer van leeftijd van 6/16 jaar
  doe ook nog 2 ochtende per week ouderen mensen thuis ophalen en naar een zorgboerderij brengen
  daarna ben ik matchmentor van een jongen van 14
  ik heb het niet breed omdat ik ook maar een bijstandsuitkering heb doe ook nog ander vrijwilligers werk
  dus heel dankbaar werk om met kinderen te werken en ben in bezit van v.o.g.
  ik woon in de buurt van Helmond/Weert en wie weet is er wel iemand die mij zoekt of die ik blij kan maken ik woon in een 1 gezinswoning met tuin ben nog fanatiek

  Jennifer says:

  Hallo Truuze,

  Mocht je nog niet voorzien zijn van bonuskleinkinderen, dan hebben mijn kinderen wel interesse. Ik ben een alleenstaande moeder met een drieling van drie jaar (2 meisjes en een jongetje). Mijn ouders zijn overleden dus nu hebben ze geen opa of oma meer. . We wonen in Eindhoven en zouden graag een band opbouwen met een lieve bonusoma. We horen het graag als je interesse hebt.

   jadi mits says:

   hallo Jennifer,
   heb je al contact gehad met Truuze?
   Anders wil ik wel contact met je opnemen.
   Maar ik weet niet hoe.
   Kan dat via deze site?
   En eerst een keer bellen? En vertellen wie we zijn.
   Of moeten we gewoon ergens afspreken?
   Wat wil jij?
   Ik wens je fijne feestdagen en hoop iets van je te horen.
   Groetjes
   Jadi

   MAX Vandaag says:

   Beste Jadi Mits, bedankt voor uw reactie. Het handigste is het om een oproep te plaatsen op de website https://www.bonusoma.nl/ of een e-mail te sturen naar info@bonusoma.nl. Wij zullen Jennifer ook naar deze website verwijzen.

  Jillh says:

  Hallo, Ook ik ben op zoek naar leuke kleinkinderen, door omstandigheden zie ik die van mij zelf niet meer.
  Ik ben Jillh ik ben 60 jaar ik doe leuk werk. Ik zou graag oma willen zijn voor kinderen die geen oma hebben, om leuke dingen te doen samen, ik wandel graag, gezelschaps spelletjes, knutselen, zingen, muziek, voorlezen enz
  Ik woon omgeving Moerdijk, misschien wonen jullie ongeveer tot uurtje rijden of dichterbij, wie weet klikt het tussen ons.
  Hopelijk tot gauw.
  Groetjes Jillh

   Justice en mama says:

   Hoi wij wonen in den haag maar zouden u super graag willen leren kennen lieve groetjes van ons
   ☺️

  Cathy Brune says:

  Hoi allemaal,
  voor onze lieve dochtertje zoeken wij een lieve Oma / Opa die tijd met haar kan doorbrengen en haar liefde van de grote ouders kunnen geven, want mine die er niet meer zijn. het liefst in Den Haag of omgeving.
  warme groeten
  Cathy

  jadi mits says:

  Hallo Jennifer,
  wat geweldig, een drieling. Wij hebben ook drie kinderen, dochters, tussen de 30 en 40 jaar oud. Helaas zullen zij geen kinderen krijgen. Dat vinden wij wel erg. Vandaar dat ik op je oproep reageer. Wij wonen ook in Eindhoven en ik zou graag oma worden. Ik ben 64 jaar jong en wil graag een oma zijn die mee de eendjes gaat voeren, op verjaardagen komt of gewoon een samen kopje koffie drinken. Ik hoor graag van je. Groetjes

  Nicole500 says:

  Hoi hoi, nog op zoek naar een bonus gezin. Wij zijn een gezin met 3 kids uit Helmond. Groetjes

  Adama says:

  Hallo
  Ik ben Adama moeder van 3 kinderen 1 van 4 jaar 1 van 2 jaar en half 1 van 3 week ik ben zonder familie ik woon in rosmalen ik zoek lief oma voor mjin kinderen wie weet michien jou
  Ik hoor graag van u mijn email is
  Groetjes van Adama

   MAX Vandaag says:

   Beste Adama, bedankt voor uw reactie. Het handigste is het om een oproep te plaatsen op de website https://www.bonusoma.nl/ of een e-mail te sturen naar info@bonusoma.nl. Deze website is er speciaal voor bedoeld.

  Jet53oost says:

  Hallo adama
  Ik heb net ingelogd omdat ik een graag bonusoma wil worden .ik ben 65jr en mijn man is 72jr en gepensioneerd onze dochter woont in australie .
  ik houd van zingen,schilderen en werken in de tuin en vooral vindt ik het leuk om met kinderen samen te knutselen.
  we wonen in s-Hertogenbosch.
  hoor graag van je.

   Justice en mama says:

   Wat leuk wij houden van dezelfde dingen zou graag met jullie in contact komen spannend hele lieve gr van mij en justice ☺️??

  Justice en mama says:

  Hoi wij zijn Jacqueline en mijn fantastisch lieve zoon van 10 justice . Ik heb zelf geen ouders en familie en weet hoe zwaar het is om een familie te moeten missen ik gun mijn zoontje ’n lieve oma, opa of allebei waar we samen een familie mee kunnen samenstellen en leuke dingen doen hopelijk tot snel veel lieve knuffels van ons ?

  Gezin met vieren says:

  Gezin zoekt lieve opa en oma want die gun ik ze zo. Zelf fijne herinneringen aan de tijd dat onze opa en oma’s er vroeger waren. Helaas kunnen wij onze kinderen dat nu niet bieden maar gunnen onze zoon van 10 jaar en dochter van 7 jaar wel die band. Ben jij die lieve opa en oma en wil jij een band met ons opbouwen dan horen wij dat er erg graag! Graag in de buurt van Rijen.

  basted62 says:

  Ik wil graag bonus ma worden van lieve spontane kinderen die zich echt voor mij willen openstellen,zoals ik dat voor hen wil doen met ouders die die zich ook in willen zetten om een mooie respectvolle blijvende relatie met mij te willen onderhouden ik zal de kinderen ook in hun stijl begeleiden met respect voor hun regels.
  Ik ben 72 jaar vind het leuk om thema dingetjes te knutselen met feestdagen enzo.
  Houd van breien en dieren ,heb 2 oude hondjes ,van tuinieren ,koken en bakken.
  Daar ik licht beperkt ben maak ik gebruik van hulpmiddelen buitenshuis als ik ver moet lopen,thuis kan ik me zonder hulpmiddelen voortbewegen.
  Als je een oma zoekt zoals ik reageer dan op deze oproep groetjes oma Astrid

   Adama says:

   Hallo Om Astrid
   Ik ben allenstandmoeder van 30 jaar met 3 kinderen en ik heb net jou oproep geleest en ik zoek ook lief oma voor mijn kinderen zijn heb geen oma en opa
   Ik woon in s-hertogenbosch
   Als vind goed ?
   Ik hoor graag van u en wij praat verder
   Groetjes van Adama

   MAX Vandaag says:

   Beste Adama, bedankt voor uw reactie. Op de website https://www.bonusoma.nl/ of door een e-mail te sturen naar info@bonusoma.nl kunt u aangeven dat u op zoek bent naar een bonus opa of oma. Dat kan niet via maxvandaag.nl.

   MAX Vandaag says:

   Beste basted62, bedankt voor uw reactie. Ons artikel is enkel informatief bedoeld. U kunt uw oproep het beste plaatsen op de website https://www.bonusoma.nl/ of een e-mail sturen naar info@bonusoma.nl. Die website is er speciaal voor bedoeld. Veel succes gewenst.

   Magnolia kleur says:

   Beste oma Astrid,
   Waar woont u?

  DBB4 says:

  Voor onze 4 kinderen in de leeftijd van 8 t/m 15 twee jongens en twee meiden zijn wij op zoek naar een leuke opa en oma ze hebben vanaf hun geboorte tot nu nooit een leuke en mooie opa en oma gehad waar ze wat aan hadden. Voor verdere informatie hoe en wat kunt u contact met ons opnemen. Wij wonen in Limburg dus we zoeken ook een opa en/of oma in de omgeving van Thorn. Omdat we zelf een niet rokend gezin zijn zijn we ook op zoek naar een niet rokende opa en/of oma voor onze kinderen. Wie o wie

  Magnolia kleur says:

  Hallo allemaal, wij zijn een gezinnetje van papa mama twee lieve rustige dochters 14 en 10 jaar oud, we hebben helaas geen familie, onze kinderen hebben nooit een opa of oma gehad, maar wel altijd de behoefte gehad.
  We hebben verschillende advertenties geplaatst zonder resultaat, nu dat onze kinderen groter zijn vragen ze steeds waarom hebben we geen opa of oma??dat geeft ons veel verdriet.
  Ik zoek graag een lieve oma of opa of allebei die van geknufel worden houdt.
  Graag in de omgeving Alkmaar Heerhugowaard

  Mamavandana says:

  Dag lieve oma’s en opa’s

  Wat mooi dat dit bestaat! Want och wat is de wens voor een lieve oma (plus opa) voor mijn dochter groot! Ik woon samen met mijn dochter in Alkmaar. Mijn dochter wordt in september 9. Ze is een vrolijk meisje gek op dieren en er valt natuurlijk nog zo veel meer te vertellen.. Als er hier oma’s zijn die im deze regio wonen zou ik graag met je in contact willen komen. Wellicht is daar die klik.. en dan vertel ik graag meer over mijn lieve dochter en mij. Hartelijke groet

   Magnolia kleur says:

   Beste Mama, het is zo toevallig ik woon in de buurt van Slkmaar en heb een lieve dochter van 10 en we zoeken al jaren een oma, ik zou graag met jou in contact willen komen natuurlijk als jij het ook goed vind maar hoe? Groetjes?

   MAX Vandaag says:

   Ons artikel is alleen informatief bedoeld, daarom hebben wij om verwarring te voorkomen de mogelijkheid om te reageren nu uitgeschakeld.

   Het handigste is het om een oproep te plaatsen op de website https://www.bonusoma.nl/ of een e-mail te sturen naar info@bonusoma.nl. Die website is er speciaal voor bedoeld.