Bonus opa of oma worden doet u zo

In het buitenland gebeurt het al geregeld: websites die gezinnen en surrogaat opa’s en oma’s aan elkaar verbinden. Zo kan een kind zonder grootouders toch ervaren wat het is om een opa of oma te hebben. Ook in Nederland groeit het aantal ouderen dat hier wel oren naar heeft. Wij spreken er 2.

Bonus grootouders in opkomst

Kinderen hebben vaak baat bij een goed contact met hun grootouders. Helaas hebben ze niet allemaal een opa of oma met wie ze een band kunnen opbouwen. Gelukkig bestaat er nu zoiets als surrogaat grootouder-schap. Dat houdt in dat een gezin aan een oudere wordt gekoppeld die vervolgens de taak van opa of oma op zich neemt. Op dit moment zijn er verschillende kleine sites waar zij elkaar kunnen vinden, maar 1 groot online platform is er nog niet. En dat terwijl er wel behoefte is aan zo’n plek, aldus Nick Wevers van grootouderblog opanoma.nl. “Ik krijg regelmatig mails van gezinnen die vragen of ik een surrogaat opa en oma voor hun kind kan vinden. Ook krijg ik berichten van ouderen die graag bonusgrootouder willen worden”, verklaart Wevers. Zodoende is hij aan de slag gegaan en bonusoma.nl wordt het resultaat. Wordt, want de site gaat in het najaar van 2017 online.

Droom die uitkomt

1 van de mensen die via deze site een surrogaat kleinkind hoopt te vinden, is de 56-jarige Michèle van Reijsen. Zij meldt zich aan bij de website van Wevers, nadat zij al surfend over het internet op opanoma.nl terecht komt. Daarop ziet zij een bericht waarin gevraagd wordt naar surrogaatgrootouders “Vanwege het feit dat ik zelf als kind nooit een opa en oma heb gehad, omdat het contact met hen verstoord was en ik dit altijd als een gemis heb ervaren, sprak de oproep van opanoma.nl mij erg aan. Het leek mij, vanuit mijn eigen ervaring, ontzettend fijn om de rol van oma te mogen vervullen voor een kindje dat om welke reden dan ook geen oma heeft.”

Betrokken oma

Van Reijsen heeft zelf 4 kinderen en 3 kleinkinderen Zij voorziet dat ze in de toekomst meer kleinkinderen krijgt, maar dit staat een rol als surrogaatoma niet in de weg. “Ik zal er, net als voor mijn biologische kleinkinderen, ook voor dit kind zijn”, zegt zij. Hieronder verstaat Michèle onder andere dat zij fungeert als luisterend oor: “Ik wil graag dat het kind het gevoel heeft dat het alles met mij kan delen wat het misschien niet met papa of mama kan bespreken.” Daarnaast hoopt zij dat zij bij mag dragen aan een fijne herinnering aan de jeugd voor het kind. Belangrijk is ook om een goede band met de ouders op te bouwen, want: “Hoe kun je een goede surrogaat opa of oma zijn, als je niet betrokken bent bij de rest van het gezin?”

Liefde geven

De 69-jarige Tonnie van de Laan en haar man Bertus (ook 69) hopen net als Michèle van Reijsen dat ze hun toekomstige surrogaat-kleinkind dezelfde liefde kunnen geven als hun eigen biologische kleinkinderen. Op hun 34ste worden zij voor het eerst grootouders en lange tijd zien zij hun kleinkinderen geregeld. “Ze waren vroeger altijd bij mij. Ik paste op, ze sliepen bij mij; ze waren meer bij mij dan bij hun ouders en wilde amper nog naar huis”, zegt Tonnie.

Helaas is dit inmiddels niet meer zo en haar man en zij merken dat zij het hebben van een kleinkind ontzettend missen. Daarom hebben zij zich aangemeld toen zij een mail kregen van opanoma.nl met daarin de uitnodiging om bonusoma- en opa te worden. “Ik heb even overlegd met Bertus en we hebben toen de beslissing genomen ons op te geven, want we hebben veel liefde te geven”, legt Tonnie uit.

Leuke dingen doen

Dit is nu ongeveer een jaar gelden en het stel hoopt dat er snel een gezin komt dat hen als bonus opa en oma wil. Hoe ze hun surrogaat opa- en oma-schap gaan invullen? Dat weten ze al precies: “Dan gaan we alle leuke dingen doen die je als grootouders met je kleinkind doet. Naar de dierentuin, bijvoorbeeld. Misschien wil het kind zelfs bij ons logeren.” Daarnaast wil het stel net als Michèle van Reijsen, een rots in de branding zijn voor het kind. “Het moet zich veilig voelen bij ons, dat is heel belangrijk. Dat het kind het gevoel heeft dat het alles tegen ons kan zeggen, daar hoop ik op.”

Wilt u ook surrogaat grootouder worden? Dan kunt u zich opgeven door een mail te sturen naar info@bonusoma.nl.

Tijd voor MAX

Op 19 oktober 2018 is presentatrice Kim-Lian van der Meij te gast in Tijd voor MAX om te praten over haar nieuwe programma waarin zij een grootouder probeert te koppelen aan een gezin waarvan de kinderen geen grootouders hebben. Voor dit programma zijn ze nog op zoek naar ouderen die graag opa of oma willen worden en naar gezinnen die een opa  en/ of opa zoeken. Bent of kent u zo’n persoon? Aanmelden kan door een mail te sturen naar geeske@icp.nl. Vermeld in de mail die u stuurt uw naam, adres, telefoonnummer, leeftijd en motivatie. U kunt ook bellen naar 020-4939472.

Met dank aan van  Michèle Reijsen, het echtpaar Van de Laan en Nick Wevers.

Geef een reactie

Reacties (9)

 1. Toedeloe toedelatoe says:

  Hopelijk kunnen jullie me helpen wil graag bonus oma worden maar hoe doe ik dat en waar kan ik me aanmelden, hoor graag van jullie mvg.

  1. MAX Vandaag says:

   Dit kunt u doen door een mail te sturen met uw verzoek naar info@bonusoma.nl.

 2. Truuze says:

  Leuke uitzending, ook ik zou graag een bonusoma willen zijn.
  Het liefst natuurlijk in de regio Eindhoven, zodat er ook een echt contact kan groeien.
  Ik woon zelf in Eindhoven.
  Ik ben 65 jaar, weduwe zonder kinderen.
  Ik heb altijd een goede klik met kinderen gehad.
  Mijn laatste betaalde baan was dan ook pedagogisch medewerker binnen de
  kinderopvang.
  Het super zijn als ik voor een of meerdere kinderen een toevoeging aan hun leven
  zou kunnen worden.

  1. Nancy1979 says:

   Hoi Truuze.

   Wat leuk zeg! Heel toevallig kom ik hier terecht en zie je oproepje.
   Ik ben de trotse moeder van een puberzoon van 14 en pittige dame van 9 mnd.
   Ik kom heel graag met je in contact.

   Hopelijk tot gauw!

 3. Yo L says:

  Ook 55-plussers kunnen in deeltijd een weekend in de maand pleegouder worden.

  Kijk eens bij supergewonemensengezocht.nl of pleegzorg.nl en lees de verhalen. Op dit moment zoeken wij in Nederland 3500 nieuwe pleeggezinnen. Woont u in de regio Haarlem, Haarlemmermeer, Kennemerland, IJmond, Alkmaar kom dan naar kenterjeugdhulp.nl

  Deze week “de week van de pleegzorg”. Zoekt u met ons mee?

 4. he jij daar says:

  hallo allemaal
  ik ben een alleen staande man van 62 jaar heb geen kinderen of heel veel
  ben namelijk al 22 jaar voetbaltrainer van leeftijd van 6/16 jaar
  doe ook nog 2 ochtende per week ouderen mensen thuis ophalen en naar een zorgboerderij brengen
  daarna ben ik matchmentor van een jongen van 14
  ik heb het niet breed omdat ik ook maar een bijstandsuitkering heb doe ook nog ander vrijwilligers werk
  dus heel dankbaar werk om met kinderen te werken en ben in bezit van v.o.g.
  ik woon in de buurt van Helmond/Weert en wie weet is er wel iemand die mij zoekt of die ik blij kan maken ik woon in een 1 gezinswoning met tuin ben nog fanatiek

 5. Jennifer says:

  Hallo Truuze,

  Mocht je nog niet voorzien zijn van bonuskleinkinderen, dan hebben mijn kinderen wel interesse. Ik ben een alleenstaande moeder met een drieling van drie jaar (2 meisjes en een jongetje). Mijn ouders zijn overleden dus nu hebben ze geen opa of oma meer. . We wonen in Eindhoven en zouden graag een band opbouwen met een lieve bonusoma. We horen het graag als je interesse hebt.

 6. Jillh says:

  Hallo, Ook ik ben op zoek naar leuke kleinkinderen, door omstandigheden zie ik die van mij zelf niet meer.
  Ik ben Jillh ik ben 60 jaar ik doe leuk werk. Ik zou graag oma willen zijn voor kinderen die geen oma hebben, om leuke dingen te doen samen, ik wandel graag, gezelschaps spelletjes, knutselen, zingen, muziek, voorlezen enz
  Ik woon omgeving Moerdijk, misschien wonen jullie ongeveer tot uurtje rijden of dichterbij, wie weet klikt het tussen ons.
  Hopelijk tot gauw.
  Groetjes Jillh

 7. Cathy Brune says:

  Hoi allemaal,
  voor onze lieve dochtertje zoeken wij een lieve Oma / Opa die tijd met haar kan doorbrengen en haar liefde van de grote ouders kunnen geven, want mine die er niet meer zijn. het liefst in Den Haag of omgeving.
  warme groeten
  Cathy