Bibian Mentel

Bibian Mentel herinnerd om haar enorme positiviteit en doorzettingsvermogen

Met verslagenheid is gereageerd op het overlijden van paralympisch snowboardkampioene Bibian Mentel. Maandag 29 maart 2021 is zij op 48-jarige leeftijd aan de gevolgen van uitgezaaide botkanker overleden. Haar familie heeft dat via Instagram laten weten.

Botkanker

Het ging snowboarder Bibian Mentel (1972) voor de wind, totdat zij op haar 27e een blessure opliep die maar niet wilde genezen. Na het maken van een scan bleek dat Bibian botkanker had. De kanker was in een zo gevorderd stadium dat uiteindelijk alleen amputatie van een groot deel van het been de enige mogelijkheid was om uitzaaiing te voorkomen. Maar Bibian was sterk en ze herstelde snel. Kort daarna stond ze alweer op haar snowboard en werd ze Nederlands kampioen snowboardcross. Bij de validen wel te verstaan. Helaas bleef de kanker niet weg. Het kwam keer op keer terug. Begin maart werd bekendgemaakt dat ze uitzaaiingen in haar hersenen had en dat genezing volgens haar artsen niet meer mogelijk was. Mentel vertelde daarna dat ze nog genoot van alle momenten die ze nog had. Dinsdag 23 maart opende ze nog haar eigen Cruyff Court bij De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht.

Paralympische Spelen

Bibian zette zich in voor de toevoeging van haar sport bij de Paralympische Spelen. Bij de 1e editie in 2014 in het Russische Sotsji veroverde zij goud op de snowboardcross. 4 jaar later in Pyeongchang won ze 2 gouden medailles. Enkele maanden voor dit evenement in Zuid-Korea onderging ze nog een zware operatie aan haar nek, nadat een wervel instabiel was geworden na een reeks bestralingen. Ze kreeg een titaniumconstructie om haar nek te ondersteunen.

Mentelity Foundation

Eind 2018 moest zij haar sportcarrière noodgedwongen beëindigen. In 2019 belandde ze in een rolstoel vanwege een incomplete dwarslaesie, opgelopen bij een operatie aan een tumor in haar rug. Ze ging zich daarna inzetten voor haar Mentelity Foundation, bedoeld om kinderen en jongvolwassenen met een beperking aan het sporten te krijgen. “Bibian, jij blijft voor altijd bestaan”, met die woorden heeft de Mentelity Foundation afscheid van haar genomen. “Wij zijn ongelooflijk verdrietig, maar ook gevuld met trots door hetgeen Bibian heeft neergezet in haar leven. Nederland is vandaag een prachtig mens en boegbeeld verloren. Maar Bibians dromen zullen uitkomen, haar werk wordt voortgezet en haar legacy mag nooit verloren gaan”, meldt de foundation op Instagram.

Reacties

Vanuit het hele land is met verslagenheid gereageerd op het overlijden van Bibian. We noemen hierbij enkele reacties vanuit de sportwereld: “De hemel is een stralende ster rijker. Eén van de meest inspirerende (sport)mensen op deze aarde is niet meer”, schrijft Dafne Schippers op Twitter. “Rust zacht @BibianMentel, sterkte aan de familie & vrienden. Laten we haar woorden voor altijd onthouden; verzamelen herinneringen en geen bezittingen!” Meervoudig olympisch kampioene Ireen Wüst: “Rust zacht lieve @BibianMentel. Bedankt voor al je inspiratie, je bent een geweldig mens.” Ook voormalig schaatsster Thijsje Oenema herinnert zich het doorzettingsvermogen van Mentel. “Stil ervan… Rust zacht lieve@BibianMentel, voor mij was je enorm inspirerend in je optimisme en doorzettingsvermogen. We zullen je missen.”

Edwin Spee, de echtgenoot van Bibian Mentel heeft op Instagram iedereen bedankt voor de “mooie berichten”. “Met veel verdriet moet ik afscheid nemen van mijn mooie vrouw, lieve vriendin, beste maatje en de vrouw die mij leerde waar het echt om gaat in het leven. Ondanks het feit dat ze wist dat ze haar laatste jaar leefde en we door de lockdown maar weinig konden ondernemen, maakte Bibian van elke dag toch weer een feestje. Tot de laatste minuut was haar prachtige lach onverwoestbaar en was ze in staat de mensen om haar heen liefde te geven.”

Olympische genen

In 2018 spraken wij met de moeder van Bibian Mentel over haar jeugd, ziekte en sportcarrière.

Moeder Bibian Mentel
Lees ook: De Olympische genen van Bibian Mentel

Documentaire

NOS sportverslaggever Edwin Peek is dinsdag 30 maart 2021 bij Tijd voor MAX om te praten over de documentaire die hij over Bibian Mentel gemaakt heeft. Peek volgde Bibian hiervoor jarenlang en is dinsdag 23 maart bij haar geweest voor een afscheidsinterview.

(Bron: ANP, archief)

Geef een reactie