begraafplaats

Begraafplaatsen openen de deuren

Zo’n 100 begraafplaatsen openen van zaterdag 27 mei 2017 tot en met zondag 4 juni 2017 hun deuren tijdens de Week van de Begraafplaats. Ze organiseren allerlei activiteiten zoals rondleidingen, lezingen, optredens en exposities, soms in samenwerking met steenhouwers, cateraars of bloemisten.

Europees initiatief

De Week van de Begraafplaats is een initiatief van de Association of Significant Cemeteries in Europe (ASCE). Bijna 180 begraafplaatsen uit 22 Europese landen hebben zich bij de organisatie aangesloten. De ASCE wil aandacht vragen voor de belangrijke positie die begraafplaatsen in ons erfgoed innemen. Tijdens de week wordt er stilgestaan bij het historische en culturele belang en de natuurwaarde van begraafplaatsen. Sinds 2014 doet Nederland mee aan dit initiatief.

Duurzame begraafplaatsen

De Week van de Begraafplaats staat dit keer in het teken van duurzaamheid. Begraven kan namelijk zeker op een duurzame manier. Dan kan u denken aan het gebruiken van hernieuwbare en lokale materialen, het terugdringen van energieverbruik, het vermijden van giftige stoffen en het stimuleren van de biodiversiteit, maar ook aan het betalen van een eerlijk loon voor eerlijk werk. Dat kan in elk aspect van de uitvaart terugkomen, van een milieuvriendelijke kist tot catering met streekproducten.

Zie voor meer informatie over de te bezoeken begraafplaatsen en de geplande activiteiten www.weekvandebegraafplaats.nl.

(Bron: ANP, Week van de Begraafplaats)

Geef een antwoord