herdenkingsbos

Aanleg herdenkingsbos slachtoffers MH-17 van start

Na tweeënhalf jaar van voorbereidingen gaat vandaag de eerste spade in park Vijfhuizen in de Haarlemmermeer in de grond voor het Nationaal Monument MH17. Ter nagedachtenis aan de 298 slachtoffers van vlucht MH17 komt er een monument dat een groen herdenkingslint symboliseert dat zich verheft uit het landschap. Omringd door zonnebloemen worden op het lint 298 bomen geplant.

Gedenkteken

In het oog van het herdenkingsbos komt een amfitheater, waar herdenkingsbijeenkomsten kunnen worden gehouden. Centraal staat hier het gedenkteken van 25 meter breed en 6 meter hoog, met daarop de namen van de slachtoffers. Het is ontworpen door beeldend kunstenaar Ronald Westerhuis. Zijn ontwerp is net als die voor het monument zelf door een ruime meerderheid van de nabestaanden verkozen. Eerder hadden zij zich al uitgesproken voor Vijfhuizen als locatie. Vijfhuizen, pal ten westen van de Polderbaan van Schiphol, kreeg de voorkeur boven Eindhoven en Den Haag.

herdenkingsbos

Foto: Philip P. Kruijer

Voor financiering nog donaties nodig

Het project gaat waarschijnlijk zo’n anderhalf miljoen euro kosten. De financiering is nog niet helemaal rond en de stichting hoopt voor het resterende bedrag op donaties van paticulieren en de 10.000 grootste werkgevers van Nederland. De bomen zelf zijn er al wel, die worden kosteloos ter beschikking gesteld door een boomkwekerij uit Noord-Brabant. Precies 3 jaar nadat vlucht MH17 van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne door een BUK-raket werd neergeschoten wordt het monument op 17 juli 2017 onthuld.

herdenkingsbos

Foto: Philip P. Kruijer

(Bron: monumentmh17.nl, nos.nl, foto: Stichting Nationaal Monument MH17)

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. Hanneman says:

    Vraag mij in gemoede af hoe het met de nabestaanden in Nederland gesteld is. Of ze worden gesteund in het leven na de ramp? of ze worden begeleid bij de problemen die ze als gevolg van deze afgrijselijke misdaad dagelijks ondervinden? Of worden ze zoals slachtoffers van andere nationale misstanden en rampen in de steek gelaten? Dit bos is op zichzelf een prachtig initiatief maar je zult maar zo’n in de steek gelaten nabestaande zijn.

  2. oosterwijck says:

    Een herdenkingsbos voor de nabestaanden! Gelukkig is het een bos geworden, daar liggen namelijk geen stenen. En nu kan de onderste steen niet meer boven komen. Daar zal Rutte blij mee zijn.