gebakken uitjes

Zelf gebakken uitjes maken? Dat kan ook zonder pan

Gebakken uitjes zijn een lekkere toevoeging aan tal van gerechten. De meeste mensen kopen deze uitjes kant-en-klaar, maar u kunt ze ook zelf maken. In de magnetron. 

Gewoon in de magnetron

Natuurlijk, u kunt gebakken uitjes ook letterlijk bakken, maar dan zit u daarna wel met ongeveer 200 milliliter olie waar u iets mee moet. Door ze in de magnetron te bereiden, bespaart u uzelf een ritje naar de milieustraat. Zo werkt het volgens culinaire website culy.nl:
Snijd een aantal sjalotten fijn en doe de stukjes samen met wat zonnebloemolie in een bakje. Zet dit in de magnetron en laat ‘m 5 minuten op de hoogste stand draaien. Roer daarna even door en verwarm ze vervolgens nog 1 à 2 minuten, zodat ze mooi bruin kunnen worden.

Schep ze daarna uit het bakje en laat ze even uitlekken op keukenpapier. Daarna zijn ze klaar om gegeten te worden. Extra tip: ze worden nog lekkerder als u er tijdens het afkoelen een beetje zout overheen strooit.

ui
Lees ook: Welke ui tilt welk gerecht naar een hoger niveau?

Gebakken uitjes uit de pan

Als u uitjes uit de magnetron niet ziet zitten, kunt u ze ook op de traditionele manier klaarmaken. Dat is niet zo moeilijk en duurt ongeveer 10 minuten. Hiervoor heeft u 3 grote sjalotten, 200 milliliter zonnebloemolie en een ruime pan nodig. Snijd de uien en verhit de olie in de pan. Het is belangrijk dat de olie goed heet is voordat u de uitjes erin doet, want anders worden ze minder knapperig. Haal de uitjes eruit als ze lichtbruin beginnen te kleuren, want ze garen nog na als ze uit de olie komen. Ook in dit geval even laten afkoelen op een papiertje en bestrooien met zout.

De olie die u overhoudt kunt u laten afkoelen en overgieten in een flesje. Vervolgens kunt u het naar de milieustraat brengen of opnieuw gebruiken in de keuken.

(Bron: culy.nl, smulweb, archief)

Geef een reactie