Witte en zwarte peperkorrels: dit is het verschil

Peper staat in bijna elk keukenkastje en is onmisbaar als smaakmaker in veel gerechten. U kunt kiezen uit verschillende soorten, zo ook uit zwarte en witte peper. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze pepers? In dit artikel leggen we het uit.

Peperplant

Witte en zwarte peperkorrels komen van dezelfde plant: Piper nigrum. Het is een slingerplant die afkomstig is uit India. De plant groeit alleen in tropische, vochtige gebieden en kan wel 6 meter hoog worden. De witte bloemetjes die aan de plant groeien, veranderen in peperbessen wat uiteindelijk peperkorrels worden. 

Een rode peper kan behoorlijk pittig zijn.
Lees ook: Sambal, chilisaus of mosterd: kunt u pittig leren eten?

Verschil tussen witte en zwarte peperkorrels

Ondanks dat de witte en zwarte peperkorrels van dezelfde plant komen, verschillen ze wel degelijk in smaak. De peperbes voor de zwarte peper wordt gedroogd in de zon. Hierdoor krijgt het een scherpe, volle smaak. Bij witte peper rijpt de bes aan de plant tot het pepertje verkleurt naar oranje of rood. Hierna wordt het velletje losgeweekt in water. Het witte vruchtvlees wordt dan gedroogd waardoor de witte peperkorrel ontstaat. Deze heeft een aardse smaak en is minder pittig dan de zwarte. 

Welke kleuren peperkorrels zijn er nog meer?

Naast de witte en zwarte korrels, bestaan er ook groene en rode pepers. Ook deze komen van de Piper nigrum. Groene peperkorrels zijn afkomstig van onrijpe peperbessen. De smaak hiervan is verfrissend en minder pittig dan de zwarte korrels. Ze worden vooral vers gegeten en in sauzen verwerkt. 

De rode peperkorrels rijpen zo’n 9 maanden aan de struik waarna ze rood kleuren. Ze worden geoogst en daarna gedroogd. In tegenstelling tot de zwarte peperkorrels, worden ze juist niet in de zon gedroogd. Hierdoor behouden ze hun rode kleur. De smaak hiervan is pittig en wordt omschreven als intens en wordt vooral gegeten bij vis, gevogelte en varkensvlees. 

kruiden-en-specerijen
Lees ook: Kruiden en specerijen, wat is het verschil?

Witte of zwarte peper gebruiken?

Witte peper wordt veel gebruikt bij groenten, vis en in sauzen. Door de aardse smaak, past dit goed in deze gerechten. Ook wordt witte peper wel eens gekozen zodat de kleur minder opvalt in gerechten. Denk aan witte sauzen of aardappelpuree. Witte peper is vooral populair in Aziatische gerechten omdat de aardse smaak goed combineert met de andere specerijen die daarin zijn verwerkt. 

Zwarte peper wordt, door de pittigere smaak, vooral gebruikt in stoofschotels, soepen of rood vlees. Het geeft het gerecht vaak wat meer pit en heeft een duidelijke, aanwezige smaak. Daarom hoeft u er vaak niet zoveel van te gebruiken.

Liever zelf malen

Om alle aroma’s van peper te proeven, kunt u het best geen gemalen peper in een potje kopen. Als u bolletjes zelf in de pepermolen of vijzel maalt, komen de smaken veel meer tot hun recht. 

(Bron: Culy, KRO-NCRV, Margriet, kokswereld.nl, gezondheid.be, foodiesmagazine.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie