Nederlandse eetcultuur

‘We mogen trots zijn op onze Nederlandse eetcultuur’

Wie aan de Hollandse pot denkt komt vaak niet verder dan draadjes vlees, stamppot andijvie, boerenkool of poffertjes. Maar de Nederlandse keuken heeft volgens Joris Lohman veel meer te bieden. “We hebben een minderwaardigheidscomplex over ons eten”, aldus Lohman tegen Radio EenVandaag. “En dat is niet nodig.”

Trots

Joris Lohman is van Food Hub, een organisatie die zich bezighoudt met voedseleducatie. Volgens Lohman mogen we trotser zijn op onze Nederlandse eetcultuur. Volgens hem leeft er een klein minderwaardigheidsgevoel rond de Nederlandse keuken. Dit komt waarschijnlijk door onwetendheid, want niet veel mensen weten wat de Nederlandse keuken inhoudt en komen niet verder dan pannenkoeken, poffertjes en stamppot. Maar we kennen een heuse eetcultuur en daar mogen we wat Lohman betreft trots op zijn.

Nederlandse eetcultuur

De Nederlandse eetcultuur is niet alleen wat er in restaurants geserveerd wordt, maar juist dat wat er bij de mensen op tafel staat. Vroeger is de eetcultuur bepaald door wat er aan het hof wordt geserveerd. Vervolgens is deze eetgewoontes in elke huiskamer op tafel gezet. Lange tijd is de Franse eetcultuur leidend geweest voor wat er bij ons op tafel komt, maar in steeds meer landen ontstaat een eigen eetcultuur. Volgens Lohman is Denemarken daar een goed voorbeeld van. Chef-koks, boeren en beleidsmakers zijn daar op een andere manier samen gaan werken, waardoor een heel eigen eetcultuur is ontstaan. Lohman vindt dit een goed voorbeeld voor wat hij graag ook met de Nederlandse eetcultuur ziet gebeuren.

Definiëren

En om de eetcultuur meer onder de aandacht te brengen hebben Lohman en onder andere chef-kok Joris Bijdendijk de handen ineen geslagen. “De Nederlandse eetcultuur  moet nog verder worden gedefinieerd”, aldus Lohman. Maar wat de eetcultuur wellicht vooral kan definiëren is innovatie, verandering en open staan voor de invloeden van andere keukens. De nieuwe generaties chef-koks en diegene die al vele jaren meedraaien, zijn dit nu aan het uitproberen. “Een eetcultuur is continue in beweging”, aldus Lohman.

(Bron: NPO Radio 1)

Geef een reactie