Vier de zomer met ijs!

Het is eindelijk mooi weer in Nederland, dat moeten we vieren! Het liefst met ijs. Maar voor u de vriezer in duikt, kijk goed uit voor suikers en vetten, want sommige ijssoorten bevatten meer (of juist minder) calorieën dan u denkt.

Gezonde ijsjes

In alle ijsjes zit suiker, daar kunnen we zeker van zijn. In waterijs en sorbetijs op basis van fruit (te herkennen aan de stevige, niet-glimmende structuur) het minst. Deze beide soorten bevatten geen room of melk, geen vet en daarom relatief gezien weinig calorieën. Een onschuldig Raketje, een perenijsje of een bolletje sorbetijs bevat ongeveer 50 kilocalorieën. Daar kunt u dus heerlijk van genieten, zonder dat u zich schuldig hoeft te voelen.

Fabels over ijs

De wat meer meer luxe ijssoorten zoals magnums, cornetto’s en softijs krijgen hun smakelijke romigheid echter niet alleen van water, fruit en suiker. Daar zit echt room in en soms ook chocolade. Die ingrediënten zorgen voor een flink aantal calorieën. Toch moet u niet alle verhalen geloven. Een veelgehoorde fabel is dat een magnum net zoveel calorieën bevat als een pakje boter, maar dat is niet waar. In een magnum classic zitten 260 kilocalorieën, terwijl een pakje ongezouten roomboter van 250 gram 1836 kilocalorieën bevat, ruim 7 keer zoveel! U kunt een magnum beter vergelijken met 2 handjes borrelnoten of een gevulde koek.

Kunt u niet kiezen?

Om u te helpen een goede keuze te maken, hebben we het aantal calorieën van de tien populairste ijsjes voor u op een rijtje gezet:

  • Raket: 40 calorieën
  • Sorbetijs: 45 calorieën (per bolletje)
  • Perenijs: 50 calorieën
  • Calippo: 52 calorieën
  • Split: 65 calorieën
  • Solero: 94 calorieën
  • Schepijs: 110 calorieën (per bolletje)
  • Softijs: 155 calorieën
  • Cornetto: 172 calorieën
  • Magnum Classic: 260 calorieën

Zelf ijs maken

Zin in een verkoelend ijsje, maar heeft u niks in huis? Sorbetijs is heel makkelijk zelf te maken en ook nog eens heel gezond!

Ingrediënten:

  • 175 milliliter water
  • 175 gram suiker
  • het sap van anderhalve citroen
  • 500 gram rijpe aardbeien of ander zacht fruit, vers of uit de diepvries

Bereiding:

Doe het water met de suiker in een pan. Breng dit aan de kook en laat het doorkoken tot een suikersiroop. Haal de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen.

Maak het fruit schoon en doe het in een blender of kom. Doe het sap van de citroen erbij en pureer het fruit met de blender of handmixer tot moes. Let op: als u diepvries fruit gebruikt, laat de vruchten dan wel even uitlekken!

Meng de moes met de suikersiroop, giet het mengsel in een diepvriesbakje en laat het ijs in de vriezer hard worden of maak van de moes ijs in een ijsmachine.

Eet smakelijk!

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie