vegetarische producten

Verbod op vleesnaam voor vegetarische producten?

Als het aan de VVD ligt dan mogen vegetarische producten die als vleesvariant worden aangeprezen niet langer vleesnamen hebben, zoals worst of schnitzel. Dat blijkt uit Kamervragen die de partij gesteld heeft aan de ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken.

Misleidend

Onlangs laaide in Duitsland al de discussie op, nadat de minister van Landbouw aangaf namen als vegetarische schnitzel of vega-curryworst te willen verbieden. Kamerleden Erik Ziengs en Helma Lodders vinden dat de etiketten op vleesvervangers misleidend kunnen zijn voor consumenten. Ook als vegetarische producten vrijwel hetzelfde smaken als de vleesvariant is dat geen reden de naam daarvan te gebruiken, vindt het tweetal. “De keuze voor producten is natuurlijk gewoon aan jezelf, maar het is wel belangrijk dat je dan ook daadwerkelijk weet wat je eet”, stellen Lodders en Ziengs.

Lacherige reacties

Het voorstel kan op Twitter op nogal wat lacherige reacties rekenen, ook van politici. “In gespannen afwachting van aanvalsplan VVD tegen dropveter, slavink, kokosmelk, vleestomaat, pindakaas en alcoholvrij bier #schnitzelgate”, schamperde D66-Kamerlid Steven van Weyenberg.

Europese maatregelen

De VVD’ers willen niet alleen een Nederlands verbod op vleesnamen voor vegetarische producten, maar ook dat de regering zich op Europees niveau inzet voor een dergelijke maatregel.

Wat vindt u, mogen vegetarische vleesvervangers niet langer met vleesnamen verkocht worden?

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

  1. Hanneman says:

    Als volbloed vegetarisch consument heb ik het ook wel eens vreemd gevonden dat “niet-vlees” tóch naar vlees wordt genoemd. Misschien om de vegetarische klanten een wat duidelijker indruk te geven over een product door het te noemen waar het op lijkt. Dat de VVD ophef maakt zal wel een verband hebben met de lobby van de vlees en bio-industrie. De microman en vrouw zeurt toch ook niet als de VVD de zoveelste krimp en afpak politiek als sociaal verkoopt? Men gelieve strakjes niet sociaal te stemmen. Liever op de SP of zo.