Veel broden zouter dan toegestaan

Uit onderzoek van de Consumentbond blijkt dat ‘ambachtelijke’ broden van bakkerijketens vaak veel zouter zijn dan wettelijk is toegestaan. Er zijn zelfs 2 ketens waarvan alle onderzochten broden te zout zijn. 

Te zout

Van 10 bakkerijketens werd onder andere het desem- en speltbrood op zout onderzocht. Van de 30 onderzochte broden zitten er 13 boven en 5 op de wettelijke zoutnorm voor brood. In de zoutste broden uit de test (Grand-mère van Vlaamsch Broodhuys en Oberlander wit desem van Meesterbakker Roodenrijs) zit maar liefst 0,8 gram zout per snee. Bakkerij Bart is de enige keten waarvan alle 3 de broden in binnen de wettelijke norm vielen. Het Vlaamsch Broodhuys en vanmenno scoren het slechts. Al hun onderzochte borden zijn te zout.

Aangepaste zoutnorm

Opvallend is dat de bakkerijen in de supermarkt het goed doen. In 2009 werd de nieuwe wettelijke zoutnorm ingevoerd. Supermarktbrood is sindsdien 25 procent minder zouten geworden. De bakkerijsector zegt al jaren bezig te zijn het zoutgehalte in brood terug te dringen. Dit gaat alleen in kleine stapjes om de consument te laten wennen aan de smaak. Naar aanleiding van het onderzoek van de Consumentenbond naar ‘ambachtelijk’ brood bij bakkerijketens hebben inmiddels de meeste ketens toegezegd hun receptuur aan te passen.

Consumenten krijgen per dag gemiddeld 9 gram zout binnen, terwijl het advies is om maximaal 6 gram zout te eten. 80% van de zoutinname is afkomstig van producten waar door fabrikanten al zout aan is toegevoegd, zoals brood, kant- en klaarmaaltijden en soepen en sauzen.

(Bron: Consumentenbond/NOS)

Geef een reactie