Valentijnsgebakjes

Valentijnsgebakjes van Robèrt van Beckhoven

Speciaal voor Valentijnsdag is Robèrt niet op de vrijdag, maar op de donderdag te gast in Tijd voor MAX. Op de dag van de liefde maakt hij, hoe kan het ook anders, Valentijnsgebakjes.

Ingrediënten voor het biscuit:

  • 150 gram eiwit
  • 110 gram suiker
  • 100 gram eidooiers
  • 8 gram maizena (of custardpoeder)
  • 105 gram patentbloem

Bereidingswijze:

  • Klop de eiwitten kort luchtig in de keukenmachine en voeg de suiker toe. Klop de eiwitten nu volledig luchtig en stijf.
  • Klop de eidooiers los en spatel ze met de hand voorzichtig door de opgeklopte eiwitten.
  • Zeef de maizena met de bloem en spatel dit door de eieren en suiker tot een homogene massa ontstaat.
  • Giet het beslag op de bakplaat, strijk uit en bak het op 230 °C, ongeveer 9 minuten.
  • Trek het biscuit na het bakken direct met bakpapier en al van de bakplaat en laat afkoelen.

Ingrediënten voor de frambozencoulis:

  • 100 gram frambozenpuree
  • 50 gram suiker
  • 50 milliliter water

Bereidingswijze:

  • Breng het water met de suiker aan de kook en roer de frambozenpuree erdoorheen.
  • Laat afkoelen. U kunt de coulis een paar dagen in de koelkast bewaren.

Ingrediënten voor de frambozenmousse:

  • 75 milliliter water
  • 225 + 25 gram suiker
  • 120 gram eiwit
  • 6 blaadjes gelatine, geweekt in ruim koud water
  • 200 gram frambozenpuree, gezeefd
  • 450 milliliter slagroom

Bereidingswijze:

  • Klop de slagroom op tot yoghurtdikte en zet hem in de koelkast.
  • Breng het water en 225 gram suiker aan de kook en laat een paar minuten koken tot de suiker helemaal is opgelost (ca. 120 ⁰C).
  • Klop het eiwit kort luchtig, voeg 25 gram suiker toe en klop de eiwitten vervolgens helemaal luchtig en stijf.
  • Voeg het hete suikerwater toe terwijl de machine blijft draaien, en daarna ook de gelatineblaadjes (niet uitknijpen!) en de frambozenpuree. Laat koud kloppen.
  • Spatel met de hand de slagroom erdoor voor een mooi luchtige, homogene mousse.

Ingrediënten voor de frambozengelei:

  • 100 gram frambozenpuree, gezeefd
  • 90 gram suiker
  • 10 gram glucose
  • 4 blaadjes gelatine, geweekt in ruim koud water

Bereidingswijze:

  • Breng de frambozenpuree, suiker en glucose samen aan de kook en laat 2 minuten koken.
  • Haal de pan van het vuur. Voeg de gelatine toe (niet uitknijpen) en roer goed door.
  • Laat afkoelen.

Afwerking:

  • Doe een laag mousse in de siliconen hartvormpjes en strijk glad.
  • Wentel een passend plakje biscuit door de coulis en leg dit bovenop de mousse (als je geen hartvormige stekers hebt, kun je met een mesje passende biscuitvormpjes uitsnijden).
  • Herhaal met een laagje mousse, een laagje biscuit met coulis, en vul de vorm af met mousse en een laagje biscuit zonder
  • Vries in.
  • Haal de gebakjes diepgevroren uit de vorm.
  • Verwarm de frambozengelei. Doop de hartgebakjes er met een vork in en zet ze op een presenteerblaadje.

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie