Tomateneieren van Jonah Scheur

Culinair journaliste Jonah Freud heeft een alom gewaardeerd 88 jaar oud Culemborgs kookboek bewerkt. Het boek bevat ruim 1400 recepten, ooit opgetekend door een nog altijd onbekende kooklerares van de toenmalige huishoudschool Mariakroon in Culemborg. Hieronder één van de door Jonah bewerkte recepten, tomateneieren.

Ingrediënten:

Per tomatenei heeft u 1 tomaat en 1 ei nodig. U kunt afhankelijk van uw trek 1 of meer tomateneieren maken.

 • tomaten
 • eieren
 • zout naar smaak
 • citroensap naar smaak
 • boter om de schaal in te vetten
 • peterselie naar smaak
 • brood naar smaak

Bereidingswijze:

Snijd het kopje van de tomaten en schep al het vruchtvlees eruit. Doe wat zout en citroensap in de tomaten en zet ze in een met boter ingesmeerde vuurvaste schaal 5 minuten in de voorverwarmde oven (rond de 180 graden). Breek dan in elke tomaat een vers ei en zet de tomaten nog 5 minuten in de oven. Strooi voor het opdienen wat fijngehakte peterselie over de tomaten en serveer er geroosterd brood bij.

(Bron: Jonah Freud)

Geef een reactie

Reacties (14)

 1. Joke De Dreu- van Tongeren says:

  Graag kom ik in aanmerking voor het kookboek Elisabeth. Koken is mijn hobby en ik heb de basis gelegd bij de katholieke huishoudschool Elisabeth in Den Haag.

 2. Hennywaerden says:

  Zelf heb ik ook op n katholieke huishoudschool gezeten , ik zou t fijn vinden om t kookboek Elizabeth te krijgen. Nu ik wat ouder wordt ga je de ouderwetse keuken meer waarderen.

 3. Elhar says:

  Ik zou het heel leuk vinden om dit kookboek te krijgen. Ik heet namelijk Elizabeth en een kookboek met mijn naam is wel heel speciaal.. Natuurlijk ben ik ook heel nieuwsgierig naar de recepten..

 4. PeDe says:

  Ik kook al vele jaren uit het kookboek van de Rotterdamse huishoudschool “neerlands kookboek”, geschreven door o.a. H H F Henderson en H Toorsen en dat bevalt prima. Men wist dat in de veertiger jaren heel goed te brengen.
  Het Nijmeegse kookboek uit die tijd lijkt me zeer aantrekkelijk. Graag doe ik mee aan de verloting.

 5. Snarfje says:

  Dit kookboek zou ik ook graag willen hebben. Ik heb zelf in Den Haag op de huishoudschool Licht en Leven gezeten en heb daar nog steeds een kookboekje van. Hij is natuurlijk niet zo uitgebreid als dit kookboek maar de oude recepten spreken mij nog steeds aan en maak ze nog steeds.

 6. Jojusy says:

  Dit kookboek zou ik graag hebben om weer gezond en gewoon en smakelijk te koken.
  ik ben ervan overtuigd dat dit een uistekende ondersteuning zal zijn.

 7. Manatoven says:

  Leuk recept met tomaat en ei, maar ik mis de oventemperatuur bij de bereidingswijze.

  1. antje11 says:

   staat toch duidelijk 180 graden niet goed gelezen misschien ?

 8. goudhaan says:

  Graag kom ik in aanmerking voor het kookboek Elisabeth.
  Ik vind oude recepten supper leuk en zijn ook nog een heel lekker.
  ik heb ook het kookboek van Wannee de Amsterdamse huishoud school.

 9. Nan de jong wansing says:

  Het lijkt me enig om het Kookboek Elisabeth te mogen gebruiken.ik kom uit Culemborg,en kan me de Mariakroon met haar nonnenonderwijzeressen nog heel goed herinneren!
  Elisabeth was beschermvrouwe o.a.van het Weeshuis en veel charitatieve instellingen.
  Misschien is haar naam voor dit boek ook gebruikt?

 10. antje11 says:

  Ook ik heb op een huishoudschool gezeten in Hapert en heb daar leren koken
  En wil graag mee loten voor het boek en heb alleen een klein kladschriftje daar aan overgehouden .

 11. marianfleur says:

  Wat zou ik het feestelijk vinden het prachtige kookboek Elizabeth te mogen ontvangen. Zelf heb ik het ‘huishoudscholen kookboek’ ‘Kook vlot en lekker’ van MJD Adrian- Merckens en RM Gijzen- Wijsman: Born uitgeverij Assen- Amsterdam. HHS Tilburg 1973. In deze versie staan overigens gevulde tomaten met een hardgekookt ei. Ga ik zeker ook eens proberen maar het recept van Jonah ziet er lekker uit.

 12. opa leo says:

  ik heb dit recept gemaakt ,eerst 5min. in de oven 180* dan staat er in recept weer 5 min. maar dit moet zijn 15-20 min.smaakte toen prima.

  1. Manatoven says:

   Bedankt voor de tip. Nu begrijp ik waarom het bij mij een hopeloze mislukking was. Ik had ze al 5 minuten extra gegeven, maar het leek nergens op. Ik denk trouwens dat de oventemperatuur ook beter naar 200 kan. Al met al een slordig recept daar in eerste instantie ook al de oventemperatuur niet was vermeld. Ik betwijfel of ik nog eens probeer.