Het Surinaams kippasteitje van Robèrt van Beckhoven

Surinaams kippasteitje van Robèrt van Beckhoven

Anders dan anders is Robèrt er een keer op de dinsdag en niet de vrijdag. Dan staat hij in het theater. Hij maakt een Surinaams kippasteitje. Dat heeft Robèrt ooit eerder gemaakt en is zo goed bevallen, dat hij het vandaag in Tijd voor MAX nog een keer maakt. Robèrt maakt het bladerdeeg zelf, maar u kunt het natuurlijk gewoon kant-en-klaar kopen. Het recept is een beetje op gevoel, net wat u in huis heeft.

Ingrediënten voor ongeveer 5 stuks:

  • 175 gram kippendijfilet
  • 1 ui gesnipperd
  • 75 gram tomatensaus frito
  • groentenbouillonpoeder naar smaak
  • 200 gram doperwtjes-wortel-maismelange (gegaard)
  • 20 gram kappertjes
  • 500 gram bladerdeeg
  • 1 losgeklopt ei om te bestrijken
  • zout en peper naar smaak
  • boter om te bakken

Bereidingswijze:

Blancheer de kippendijfilet 15 tot 20 minuten in gezouten water. Giet af en snijd in stukjes van ongeveer 1,5 centimeter.

Bak in een braadpan de ui glazig in de boter. Voeg de tomatensaus en bouillonpoeder toe en laat op een zacht vuur ongeveer 15 minuten stoven. Voeg de kipstukjes en de gegaarde doperwten-wortel-maismelange toe en als laatste de kappertjes. Warm nog even door en breng op smaak met zout en peper. Doe de vulling op een bord of plaat en spreid het uit. Zet in de koelkast om af te koelen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het bladerdeeg op een licht met bloem bestoven werkblad uit tot een 3 mm dikte. Snijd met behulp van een mal 5 ovalen uit het deeg. Verdeel de vulling in gelijke hoeveelheden als hoopje over de deegplakjes, iets uit het midden. Bevochtig de randen van het deeg licht met water en vouw de pasteitjes dicht, draak aan vanuit het midden, zodat er geen lucht wordt ingesloten. Let de pasteitjes op de bakplaat. Druk de sluitrand in golfjes dicht met de achterkant van het handvat van een mes. Laat 30 minuten rusten.

Bestrijk de pasteitjes met het losgeklopte ei en kerf de bovenkant licht waaiervormig in met een satéprikker. Bak de pasteitjes in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten goudbruin gaar. Draai indien nodig de bakplaat 1 keer om voor een gelijkmatige kleuring. Serveer met een zoete chilisaus.

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto: Tijd voor MAX)

Geef een reactie

Reactie

    batjevier says:

    Kost da robert ?