Bak mee met MAX

Omroep: MAX

Duur: 0:14:56

Uitzending: vr 14 sep 2018 12:00

Stroopkoeken

In de 2e aflevering van Bak mee met MAX maakt Hans Spitsbaard stroopkoeken. En wie denkt dat dit een verspreking is van de stroopwafel heeft het mis. Want de stroopkoek is beduidend anders door zijn knapperige jasje. Heerlijk bij de thee en koffie, en ze zijn zo gemaakt.

Ingrediënten (ongeveer 14 koeken):

Voor het deeg:

  • 250 gram boter
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 50 gram ei (ongeveer 1 ei)
  • 450 gram Zeeuwse bloem (of gewone patentbloem)
  • 10 gram bakpoeder
  • 3 gram zout

Voor de kaneelstroop:

  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 35 gram slagroom
  • 35 gram keukenstroop
  • 1 mespuntje kaneel
  • 110 gram boter

Extra nodig:

  • ronde uitsteker van ongeveer 10 centimeter doorsnede

Bereidingswijze:

Meng de boter, de basterdsuiker en het ei door elkaar. Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg dit samen met het zout toe. Kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plastic folie en laat het een uurtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit tot ongeveer 2 millimeter dikte. Steek cirkels uit en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koeken in circa 15 minuten af.

Laat de suiker in kleine delen op middelhoog vuur karamelliseren. Voeg steeds kleine beetjes toe, net zo lang tot alle suiker in karamel veranderd is. Breng ondertussen de slagroom met de keukenstroop kort aan de kook en blus hier de karamel mee af. Voeg vervolgens de kaneel en de boter toe. Laat de stroop iets afkoelen, zodat deze de dikte van keukenstroop heeft. Doe met een lepel een beetje stroop op een koekje en leg hier een tweede koekje bovenop.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Reactie

  1. Cesaria says:

    Hallo,

    Heerlijk! doet mij denken aan mijn oma.