Duur 15:03
Gepubliceerd op 7 september 2018

Glutenvrije brownies

Nieuw op de vrijdag is Bak mee met MAX. Heel Holland Bakt-winnaar Hans Spitsbaard bakt wekelijks een zoete lekkernij voor u. Hij trapt af met brownies en die zijn ook nog eens glutenvrij. Afhankelijk van hoe groot u de stukken snijdt, kunt er gemiddeld 24 stukjes uit snijden.

Ingrediënten:

Voor de brownies:

  • 100 gram hazelnoten
  • 100 gram pecannoten
  • 220 gram boter + extra om in te vetten
  • 6 eieren
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 210 gram pure chocolade (callets of grof gehakt)
  • 2 gram zout
  • 13 gram bakpoeder
  • 240 gram amandelmeel
  • 50 gram amaretto

Voor de ganache:

  • 225 gram slagroom
  • 150 gram pure chocolade (callets of grof gehakt)
  • 60 gram boter, op kamertemperatuur

Voor de garnering: 

  • 20 gram hazelnoten, geroosterd en grof gehakt

Extra nodig:

  • een bakvorm van 28 x 33 centimeter

Bereidingswijze:

Noten roosteren

Verwarm de oven voor op 160 °C. Verdeel de hazelnoten over een bakplaat en doe de pecannoten in een hittebestendige schaal. Rooster de noten in ongeveer 15 minuten bruin. Haal de pecannoten er na ongeveer 7 minuten uit, anders worden ze bitter.

Ganache

Hak de chocolade en doe de stukjes in een kom. Breng in een steelpan de slagroom aan de kook en giet hem op de chocolade. Voeg de boter toe en roer tot een egale massa. Laat afkoelen.

 Browniebeslag

Vet de bakvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Verhoog de oventemperatuur naar 175 °C als alle noten eruit zijn gehaald. Klop de eieren met een handmixer tot ze luchtig en lichtgeel zijn. Voeg beetje bij beetje de kristalsuiker toe en klop het beslag nog zo’n 5 minuten op hoge snelheid; het eierbeslag moet bijna wit van kleur zijn.

Smelt de boter in een ruime pan. Voeg de chocolade toe aan de boter en roer tot alle chocolade is gesmolten. Haal de pan van het vuur, voeg het zout toe en spatel eenvijfde van de eiermassa voorzichtig door het chocolade-botermengsel. Schenk daarna het chocolademengsel in de kom met het eierenmengsel en spatel alles door elkaar. Zeef het bakpoeder boven de kom. Hou een handje van de hazelnoten over en voeg de rest van de hazelnoten, pecannoten, het amandelmeel en de amaretto toe. Verdeel het beslag over de bakvorm en bak in ongeveer 35 minuten gaar. Laat minimaal 20 minuten in de vorm afkoelen. 

Garnering

Hak de overgehouden hazelnoten grof. Smeer de ganache over de brownies en garneer met de hazelnoten.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Reacties (7)

  1. Ineake says:

    Het zou heel handig zijn als de afmeting van de bakvorm gegeven wordt.
    Kunt U die nog toevoegen? Lengte/breedte/hoogte en inhoud?

    1. MAX Vandaag says:

      Beste Ineake,

      De afmetingen hebben we inmiddels toegevoegd.

      Met vriendelijke groeten,
      Redactie MAX Vandaag

  2. Cesaria says:

    De brownies zijn echt heel lekker!

  3. elssp says:

    Door wat kan ik de amaretto vervangen als ik liever geen alcohol gebruik? Bedankt!

    1. MAX Vandaag says:

      Beste elssp, bedankt voor uw reactie. Eventueel kunt u hiervoor in de plaats een scheutje koffie toevoegen, maar u kunt het recept ook prima zonder de amaretto maken.

  4. LoesA says:

    Heerlijke brownie maar deze is erg brokkelig en valt snel uit elkaar bij het snijden. Te lang gebakken mss? Of andere oorzaak. Ik heb een vorm van 20×20 cm dus heb 2/3 deel van alles gebruikt. Of klopt verhouding niet?

  5. Janneke22 says:

    Zijn de genoemde oventemperaturen voor een heteluchtoven?

Bekijk ook

Meer