Saucijzenhart van Robèrt van Beckhoven
Publicatiedatum: 9 mei 2025
Het is dit jaar precies 100 jaar geleden dat Moederdag in Nederland een officiële feestdag werd. Sinds 1925 worden moeders, als eerbetoon, jaarlijks op de tweede zondag in mei in het zonnetje gezet. Voor Robèrt van Beckhoven alle aanleiding om iets lekkers te maken, in de vorm van een hart. Hij maakt een saucijzenhart, een saucijzenbroodje in de vorm van een hart.
Ingrediënten:
Voor het soezenbeslag:
- 50 gram water
- 25 gram boter
- 25 gram bloem
- 50 gram ei
Voor de vulling en de broodjes:
- 500 gram half-om-half gehakt
- 25 gram ei
- 60 gram paneermeel
- 150 g soezenbeslag (zie hierboven)
- snuf zout
- kruiden naar smaak
- 10 plakjes kant-en-klaar bladerdeeg
Bereidingswijze:
Maak eerst het soezenbeslag. Breng het water en de boter in een pan aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg onmiddellijk de bloem toe. Meng goed door. Zet de pan terug op het vuur en gaar de massa al roerende tot er een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft. Neem de pan weer van het vuur en doe het beslag over in een mengkom. Klop eerst de ergste hitte van het beslag af en voeg vervolgens het ei toe. Laat afkoelen en weeg 150 gram af.
Meng het gehakt, het ei, het paneermeel, het soezenbeslag en de kruiden naar smaak, goed door elkaar. Breng op smaak met zout. Doe de vleesvulling in een spuitzak.
Snijd het bladerdeeg in de gewenste vorm, dus in dit geval in de vorm van een hart. Spuit op ieder plakje bladerdeeg in het midden een saucijsje. Bestrijk de randjes van het bladerdeeg met een beetje water en leg er weer een plakje bladerdeeg op. Druk de randjes goed aan. Bestrijk de saucijzen met eiwit en prik aan de randen gaatjes. Bestrooi met sesamzaad, leg de saucijzenbroodjes op de bakplaat en laat circa 30 minuten rusten.
Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte. Bak de saucijzenbroodjes circa 5 minuten en verlaag vervolgens de temperatuur naar 180 graden. Bak nog circa 20 minuten goudbruin en gaar.
Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.
(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto: © MAX)