Saragli

Saragli (gerolde baklava) van Yannis Vrasidas

Yannis Vrasidas moest Heel Holland Bakt in aflevering 4 al verlaten. Hoe hij zo aan het bakken is geslagen? Yannis miste de baksels uit Griekenland. Dus is hij zelf gaan bakken. Vrienden van me vonden mijn baksels zo heerlijk dat ze vonden dat ik me op moest geven en daar heeft hij geen moment spijt van. Want hij vond het geweldig om mee te mogen doen. In Tijd voor MAX maakt hij een variant op de baklava, saragli van Thessaloniki. 

Ingrediënten:

  • 200 gram boter
  • 450 gram filodeeg

Voor de siroop:

  • 225 gram kristalsuiker
  • 150 gram water
  • 1 stokje kaneel
  • 1 1/2 eetlepels honing (optioneel)
  • schil van 1/2 citroen
  • ½ eetlepel citroensap

Voor de vulling:

  • 75 gram walnoten (ongezouten, gehakt)
  • 75 gram hazelnoten (ongezouten, gehakt)
  • 1/2 theelepel gemalen kaneel
  • 1/4 theelepel gemalen theelepel kruidnagel
  • 30 ram gemalen pistachenoten (gehakt)

Bereidingswijze:

Van de siroop:

Doe in een pan de suiker, het water, het kaneelstokje, de citroenschil en verwarm op een middelhoog vuur tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en voeg de citroensap en honing toe. Roer goed door en laat afkoelen.

Van de vulling (saragli):

Smelt de boter in een steelplan op een laag vuur.

Maal de walnoten, hazelnoten, gemalen kaneel en kruidnagel in een keukenmachine. Niet te grof, maar ook zeker niet te fijn.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Bestrijk een bakvorm van 20 bij 30 centimeter met boter.

Spreid het filodeeg op een schoon oppervlak uit. Houd een vel filodeeg apart. Besprekenkel het gespreide filovel met de gesmolten boter en zorg ervoor dat het kwastje het filodeeg niet rechtstreeks raakt. Leg er een vel overheen en besprenkel weer met boter. Strook hier ongeveer 1 eetlepel vulling over.

Plaats 2 satéstokjes in het midden van het filodeeg en vouw de kleinere kant naar het midden, zodat er een lege ruimte  (van ongeveer 2 cm) aan de bovenrand overblijft. Rol het deeg niet te strak op. Druk zachtjes met de handen de uiteinden voorzichtig naar het midden, zodat er plooien ontstaan en verwijder de stokjes. Leg de sarglirolletjes met de vouwkant naar beneden, in de bakvorm en besprenkel met wat boter. Herhaal deze stappen tot alle vulling is gebruikt.

Bak de rolletjes tussen de 70 en 90 minuten in de oven op 160 graden.

Haal de rolletjes uit de oven en giet onmiddellijk de afgekoelde siroop over de warme rolletjes en laat dit ongeveer 30 minuten intrekken. Bestrooi eventueel met gemalen pistachenoten.

(Bron: Yannis Vrasidas. Foto ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie