Baklava van Nina Kulisic

Voor Nina Kulisic eindigt het Heel Holland Bakt-avontuur in aflevering 2. Maar ook voor haar is het geen reden om niet meer door te gaan met haar grote hobby: bakken. In Tijd voor MAX maakt ze baklava. Tip van Nina: de afgekoelde baklava kan ook in de vriezer. Zo heeft u altijd iets lekkers bij de koffie.

Ingrediënten:

  • 1 rol filodeeg
  • 250 gram roomboter
  • 100 milliliter zonnebloemolie
  • 500 gram kristalsuiker
  • 3 eetlepels kristalsuiker
  • 500 milliliter water
  • 500 gram gemalen walnoten

Bereidingswijze:

Verwarm de oven op 200 graden.

Breng 500 gram suiker met 500 milliliter water aan de kook. Laat 10 minuten langzaam koken, haal van het vuur en laat afkoelen. Dit heet zaljev.

Laat 250 gram roomboter en 100 milliliter zonnebloemolie in een pannetje laten smelten. Meng een deel van de gemalen walnoten en 3 eetlepels kristalsuiker erdoor. Zet het vuur uit.

Bestrooi het filodeeg met de de rest van de gemalen walnoten en besprenkelen met het olie/boter-mengsel. Herhaal dit proces laag voor laag tot alle filodeeg op is. Eindig met een laag deeg. Snij vervolgens het alles in ruitjes.

Bak de gesneden baklava op 200 graden tot deze goudbruin is. Let op dit gaat snel! Zet de oven daarna op 100 graden en bak de baklava nog 45 minuten.

Haal de baklava uit de oven en giet direct de koude zaljev erover. Laat de baklava even rusten voor u hem eet.

(Bron: Nina Kulisic)

Geef een reactie

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Baklava is mijn favoriete gebak. Zo ontzettend lekker. zo verfijnd. De kleine porties zijn ideaal. Bravo Nina Kulisic.