salzburger nockerln

Salzburger Nockerl van Janny van der Heijden

De Nockerln verwijzen naar de 3 bergtoppen bij Salzburg. Om die reden wordt het toetje vlak voor het serveren ook bestoven met poedersuiker; een verwijzing naar de sneeuw. Een echt winters toetje; zoet als de liefde, zacht als een kus. In dit recept wordt wat jam tussen de lagen eiwit gestreken. In andere wordt dit achterwege gelaten en een vruchtensaus bij het dessert gegeven. Het eiwit moet zo stevig geslagen zijn dat u de kom om kunt keren zonder dat het eiwit er uitloopt.

Ingrediënten:

  • 2 eieren
  • 40 gram kristalsuiker
  • 10 gram poedersuiker
  • 20 gram meel
  • geraspte schil van citroen
  • vanillesuiker
  • scheutje melk
  • 40 gram zachte boter
  • poedersuiker en vanillesuiker om te bestrooien

Bereidingswijze:

Vet een klein ovenschaaltje in met boter en bestuif met poedersuiker. Verwarm de oven voor op 220 °C.

Splits de eieren. Klop de eiwitten met een mespunt zout stevig. Voeg dan al kloppend langzaam de suiker hierbij tot de massa flink in omvang is toegenomen en stevig is. Roer 1 eidooier los met de suiker, wat geraspte citroenschil, vanillesuikermelk en bloem. Meng hier ongeveer 2 eetlepels eiwit door en spatel dit mengsel vervolgens door de overige eiwitten. Schep een dun laagje op de bodem. Verdeel hierover wat frambozenjam en vorm 3 aparte bergjes in de ovenschaal, bestuif licht met poedersuiker en plaats voor ongeveer 8 minuten in de oven.

Bestuif licht met poedersuiker.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie

Reacties (3)

    harmpjejan says:

    In dit recept worden 3 eierdooiers vermeld, maar bij de bereiding maar 1 gebruikt.
    Hoe zit dat ?

      MAX Vandaag says:

      Beste harmpjejan, bedankt voor uw reactie. We hebben het nagevraagd bij de redactie van Tijd voor MAX en als wij er antwoord op hebben, zullen wij dat hier plaatsen.

      MAX Vandaag says:

      Het gaat in totaal om 2 eieren, we hebben de tekst aangepast.