Regenboogtaart van Menno

Ingrediënten:

Voor de cake:

  • 375 gram tarwebloem
  • 4 theelepels bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 225 gram roomboter, (zacht)
  • 465 gram kristalsuiker
  • 5 eiwitten
  • 2 theelepels vanille extract
  • 350 milliliter volle melk
  • kleurstof pasta, rood, oranje, geel, groen, blauw en paars

Voor de botercrème:

  • 450 milliliter volle melk
  • 70 gram tarwebloem
  • 450 gram zachte roomboter
  • 450 gram fijne kristalsuiker
  • 3 theelepels citroen extract of rasp van twee citroenen

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet en bloem 5 bakvormen, of zoveel u heeft, in met boter en bloem de vorm. Bedek iedere bodem met bakpapier en zet opzij.

In een grote mengkom, mengt u de bloem, bakpoeder en zout. Zet dit opzij.

In een grote mengkom of een mengkom van een keukenmachine klopt u de boter en suiker samen  tot wit en luchtig geheel. Voeg één voor één de eiwitten toe en meng door tot het volledig vermengt is. Voeg vervolgens de vanille extract toe en meng tot het luchtig vermengt is. Voeg de bloem en melk in twee delen toe (begin met de bloem en eindig met de melk). Meng totdat alles volledig vermengt is.

Verdeel het beslag in 5 gelijke delen in 5 kommetjes. Voeg genoeg kleurstof toe aan ieder deel beslag zodat de gewenste kleur is bereikt. Giet daarna ieder deel beslag in een voor geprepareerde bakvorm en bak deze in een voorverwarmde oven 15 minuten of tot een saté prikker schoon uit het midden komt.

Laat de cake afkoelen op een taartrooster en los na 10 minuten uit de vorm en laat deze compleet afkoelen. Herhaal dit voor iedere cake en leg ze opzij op een bakpapiertje tot verder gebruik.

Doe voor de botercrème melk en bloem in een pan en breng op een middelhoog vuur onder constant roeren aan de kook tot het dikker wordt. Neem van het vuur en laat afkoelen tot kamer temperatuur.

Klop boter en suiker totdat het wit en luchtig is en de suiker deels is opgelost in de boter. Voeg citroen-extract toe, of de rasp van twee citroenen, en het afgekoelde bloemmengsel. Blijf kloppen totdat het zeer luchtig is.

Trim de afgekoelde cakes eventueel met een scherp kartel mes door de bovenkant eraf te snijden om mooie strakke cakes te krijgen.

Plaats de groene laag als eerste op een taartschaal of bord en spreid een laagje crème over de eerste laag tot net over de rand van de cake. Herhaal dit met de geel, zwart, rode en blauwe lagen. Plaats de blauwe laag op de bovenkant met de bodem naar boven zodat je een strakke bovenkant hebt om af te strijken met crème.

Bedek nu met een spatel de boven- en zijkant met een heel dun laagje crème en neem wat er tussen de lagen vandaan komt ook mee. Zet dit ongeveer 30 minuten in de koelkast om hard te worden. Gebruik dan de rest van de botercrème om de taart mee te bestrijken. Decoreer de bovenkant eventueel met fruit.

(Bron: Menno de Koning)

Geef een reactie