Red velvet cake

Red velvet cake van Elizabeth Lopez

Red velvet cake is over gekomen uit Amerika en inmiddels ook niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Elizabeth Lopez is dol op deze taart om zijn vorm en fluweel zachte structuur van binnen. Ze maakt haar eigen variant met sinaasappel en frambozen, de perfecte combinatie met de cacao. Het zorgt voor een ware smaakexplosie!

Ingrediënten:

Voor de taart:

  • 320 gram bloem
  • 1 theelepel baksoda
  • 300 gram kristalsuiker
  • 325 gram zonnebloemolie
  • 225 gram karnemelk, op kamertemperatuur
  • 1½ theelepel vanille-extract
  • 2 eieren (L), op kamertemperatuur
  • rode kleurstof (dit is optioneel, het zorgt voor de mooie rode kleur van de taart)
  • 1 theelepel witte wijn azijn

Voor de vulling:

  • 600 gram roomkaas
  • 200 gram witte chocoladepasta
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 250 gram frambozen

Voor de botercrème:

  • 5 eieren
  • 300 gram kristal suiker
  • 1 theelepel zout
  • 500 gram boter

Bakgerei:

3 bakvormen van 15 cm doorsnee

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Zeef de bloem, bakpoeder, baksoda, cacaopoeder en het zout boven een kom en meng alles goed met een garde. Doe de suiker, olie, karnemelk, het vanille-extract en de eieren in een andere kom en klop dit met een (hand)mixer in 3 minuten tot een romig geheel. Voeg het bloemmengsel toe en klop kort tot alles gemengd is. Voeg de kleurstof en azijn toe en spatel alles door elkaar tot een egaal rood beslag zonder strepen.

Verdeel het beslag over de 3 bakvormen. Bak de cake in circa 30 minuten in het midden van de oven donkerrood en gaar. Haal de cake na 10 minuten uit de bakvormen en laat ze afkoelen op een rooster.

Rasp de oranje schil van de sinaasappel en meng met de roomkaas, witte chocoladepasta en het vanille-extract met de garde tot een glad geheel. Schep de crème direct met een lepel op de afgekoelde cake of gebruik een spuitzak met een spuitmond naar keuze. Leg de andere cake er bovenop en herhaal deze stap met de derde cake. Zet de taart in de koelkast terwijl u de botercrème maakt.

Spits de eieren en doe alleen de eiwit in een brandschone mengkom. Voeg het zout en de suiker toe. Hang de kom over en pannetje met heet water (au bain-marie) en zet op een middelhoog vuur. Breng het eiwitmengsel al roerend tot 65 graden. Haal de mengkom van de pan en klop het eiwitmengsel tot stijve pieken. Voeg nu de boter in stukjes toe. Eerst ziet de crème er dun uit, blijf kloppen tot deze zalvig mooi licht van kleur is.

Haal de taart uit de koelkast. Bestrijk de taart koud met de botercrème en een paletmes mooi en glad. Laat 1 uur opstijven in de koelkast.

(Bron: Elizabeth Lopez, foto ter illustratie)

Geef een reactie