Pompoensoep

Pompoensoep van Janny van der Heijden

Extra lekker wordt deze pompoensoep met ras el hanout met wat geroosterde pompoenpitten. Rooster daarvoor pompoenpitten in olie tot ze glanzend en krokant zijn. Bestrooi ze warm met zeezout en laat ze afkoelen op keuken papier. Strooi ze vlak voor het serveren over de soep en druppel er eventueel wat pompoenpitolie of olijfolie over.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 fles pompoen
  • 2 uien
  • 1 rode peper
  • 3- 4 centimeter gemberwortel
  • 2 eetlepels olijfolie
  • versgemalen peper
  • 1 theelepel ras el hanout (specerijenmengsel)
  • 4 djeroek poeroetblaadjes (limoen- of citroenblad)
  • 2 kippen (of groente-) bouillonblokjes
  • 250 milliliter kokosmelk

Voor de jam:

  • 400 gram pompoenblokjes
  • 1 theelepel kaneel
  • 225 gram suiker
  • geraspte schil van 1 citroen

Bereidingswijze:

Snijd de pompoen in stukken en verwijder de zaden. Pel en snipper de uien. Halveer de rode peper, verwijder de zaadjes met de punt van een mes en snijd het vruchtvlees in reepjes. Schil het stukje gemberwortel en snijd het stukje eerst in plakken en dan in repen.

Fruit de uisnippers in de olijfolie zacht in ca. 3 minuten. Voeg de repen rode peper  en gember toe, samen met de blokjes pompoen. Fruit alles enkele minuten. Breng op smaak met peper en de ras el hanout. Schenk zoveel water bij de blokjes dat alles onderstaat. Voeg de djeroek poeroet toe en verbrokkel hierboven de bouillonblokjes. Breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de pompoen gaarkoken in ongeveer 30 minuten.

Verwijder de blaadjes djeroek poeroet. Pureer de soep met een staafmixer. Schenk de kokosmelk bij de soep en verhit tot het kookpunt.  Meng nog even kort met de staafmixer en bestrooi met pompoenpitten , groene kruiden als koriander of peterselie of druppel wat kokosmelk in de soep en bestrooi met wat extra ras el hanout.

Van de jam:

Breng de blokjes pompoen met een klein beetje water, de geraspte citroenschil, de kaneel en 2 eetlepels suiker aan de kook. Kook tot het zacht is. Voeg vervolgens de rest van de suiker toe en kook tot het een jam is.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie