Plaatcake van Robèrt van Beckhoven

Het leuke aan plaatcake is dat je hem zo groot kunt maken als je wilt. Ideaal als er een heleboel bezoek komt. Robèrt maakt een plaatcake met abrikozenvulling. Een tip van de meester patissier voor de glans is: instrijken met abrikozenjam.

* Dit recept is gebaseerd op een bakplaat van gemiddelde grootte; als u een klein bakplaatje heeft of juist een heel grote, zult u het recept respectievelijk iets moeten verkleinen of vergroten

Ingrediënten:

  • 250 gram boter
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 5 eieren
  • 250 gram bloem
  • 10 abrikozen, pit verwijderd, in partjes
  • snuf zout
  • kaneelsuiker
  • abrikozenjam

Extra nodig

  • bakplaat met opstaande rand, ingevet en bekleed met een siliconen matje of bakpapier*
  • paletmes/spatel
  • kwastje

Bereidingswijze:

Klop de boter met de basterdsuiker, sinaasappelrasp en een snuf zout in de keukenmachine in ongeveer 10 minuten tot een lichte, luchtige massa. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en klop na het laatste ei nog eens goed door. Voeg tot slot de bloem toe en klop alles tot een homogeen cakebeslag.

Smeer het beslag op de bakplaat: mooi strak en overal even dik. Leg de abrikozenpartjes er in rijen in (u hoeft niet hard te drukken). Bestrooi de cake naar smaak met kaneelsuiker.

Bak de cake op 150 ⁰C, ongeveer 35-45 minuten. Laat afkoelen. De precieze baktijd is afhankelijk van de grootte van de bakplaat en de dikte waarop het beslag is uitgesmeerd. U kunt eenvoudig controleren of de cake gaar is door zachtjes met de vingers op de cake te drukken. Veert hij terug, dan is hij gaar. Deukt de cake in en blijft de deuk zichtbaar, dan mag hij nog wat langer de oven in.

Bestrijk de cake, als hij afgekoeld is,  met licht verwarmde abrikozenjam voor een mooie glans.

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. Nanah says:

    Hallo,

    Er staat geen bakpoeder in het recept? Klopt dit?

    1. MAX Vandaag says:

      Beste Nanah, bedankt voor uw reactie. Dit is zoals wij het recept gekregen hebben voor de plaatcake. Zonder bakpoeder inderdaad.