Pijlstaartinktvis gevuld met feta van Bart van Olphen

Om de streekproducten uit onze eigen Noordzee onder de aandacht te brengen wordt er elke maand door het Nederlands visbureau een vis van de maand uitgeroepen. Ook de inktvis is die eer ontvallen (al is het ondanks zijn naam intVIS eigenlijk een weekdier). Bart van Olphen bereidt pijlstaartinktvis, die hij vult met feta.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 12 middelgrote pijlstaartinktvissen, schoongemaakt (bewaar de koppen en tentakels)
  • 6 grote garnalen, gepeld
  • 1 rode peper, zaadlijsten verwijderd, fijngehakt
  • 3 tenen knoflook, gekneusd
  • 2 blikken gepelde tomaten van 400 g
  • 50 g zwarte olijven, zonder pit
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 150 g feta
  • 4 takjes verse oregano, blaadjes fijngehakt
  • handvol blaadjes verse basilicum
  • olijfolie
  • zout en peper

Bereidingswijze:

Snijd de koppen met de tentakels van de inktvis fijn. Snijd de garnalen fijn. Verhit voor de tomatensaus 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de rode peper en de gekneusde knoflook toe en laat 3 minuten zachtjes bakken. Voeg de gepelde tomaten en olijven toe en laat het geheel 10 minuten inkoken op laag vuur. Verhit voor de vulling 3 eetlepels olijfolie in een andere koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte knoflook toe. Voeg de garnalen en koppen met tentakels toe en bak alles in 4-5 minuten gaar. Haal van het vuur en laat afkoelen. Breng op smaak met zout en peper. Prak in een kommetje de feta en de helft van de oregano fijn met een vork. Voeg toe aan het garnalenmengsel. Vul het lijf van de pijlstaartinktvissen met het garnalen-fetamengsel. Prop de inktvissen niet te vol, want dan kunnen ze barsten tijdens het bakken. Sluit de inktvissen met een cocktailprikker. Verwarm een grillpan op hoog vuur. Wrijf de inktvissen in met olijfolie en gril ze in 3-4 minuten rondom goudbruin. Voeg tot slot de gevulde pijlstaartinktvissen en de blaadjes basilicum toe aan de tomatensaus. Laat nog 5 minuten op middelhoog vuur garen. Serveer in de pan of verdeel de gevulde pijlstaartinktvissen over de borden en schenk de saus erover.

(Bron: Bart van Olphen)

Geef een reactie