Paris-Kerst van Robèrt van Beckhoven

Voor de technische opdracht van zondag 23 december 2018 moeten de thuisbakkers in de Heel Holland Bakt-tent een Paris-Kerst maken. Dat is een variant op het Paris-Brest gebak. Dat is een kransachtige soes die zijn naam dankt aan een etappe uit de Tour de France.

Ingrediënten:

Voor het soezendeeg:

  • 75 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 70 milliliter melk
  • 55 milliliter water
  • 2 eieren
  • 2,5 gram zout
  • amandelschaafsel
  • poedersuiker

Voor de hazenootbotercrème:

  • 225 gram boter
  • 75 gram basterdsuiker
  • 225 gram afgekoelde banketbakkersroom (zie recept onder)
  • 45 gram hazelnootpasta

Voor de hulstblaadjes van roomchocolade:

  • 150 gram melkchocolade, getempereerd
  • 30 gram boter

Extra nodig:

  • spuitzak met glad en gekarteld mondje
  • ringvorm van 18 centimeter doorsnede
  • bakpapier, kwastje en zeefje

Bereidingswijze:

Klop voor de hazelnootbotercrème de boter, basterdsuiker en banketbakkersroom op tot een luchtige massa. Roer de hazelnootpasta erdoorheen. Zet weg tot gebruik.

Breng voor de soes de melk en het water met de boter aan de kook. Neem de pan van het vuur en voeg onmiddellijk de bloem en het zout toe. Roer goed. Zet de pan terug op het vuur en gaar het beslag al roerende tot een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft.

Neem de pan van het vuur en doe het beslag in een kom. Voeg één voor één de eieren toe; roer tussendoor goed en zorg dat het eerste ei helemaal is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt. Doe het beslag in een spuitzak en spuit het op een met bakpapier beklede bakplaat in een dikke ring door drie cirkels tegen elkaar aan op te spuiten. Strijk het beslag af met ei en bestrooi met amandelschaafsel.

Bak de soes op 190 ⁰C, ongeveer 20-25 minuten. Laat afkoelen.

Maak ondertussen de hulstblaadjes van roomchocolade. Klop de boter op tot een luchtige witte massa en roer hem rustig door de getempereerde chocolade.

Doe de roomchocolade in de spuitzak met een klein gekarteld spuitmondje en spuit hier hulstblaadjes mee op bakpapier (teken eventueel met zwarte stift een patroon op het bakpapier en draai het bakpapier dan om om te voorkomen dat de stift afgeeft op de chocolade). Laat opstijven.

Snijd de soes horizontaal doormidden, vul hem met de hazelnootbotercrème en zet de bovenkant er weer op. Bestuif met poedersuiker en decoreer met de hulstblaadjes van chocolade.

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie