Oranje tompouce

Oranje tompouce van Robèrt van Beckhoven

Niets zo toepasselijk als een tompouce op Koningsdag. Daarom maakt Robèrt van Beckhoven ze dit keer niet traditioneel roze, maar feestelijk en geheel in koninklijke stijl: oranje.

Ingrediënten (voor 8 tot 10 stuks):

  • 1 rol bladerdeeg (ca. 270 gram)

Voor de Zwitserse room

  • 175 gram melk
  • 18 gram suiker
  • 18 gram custardpoeder
  • ½ vanillestokje
  • 250 gram slagroom, gezoet en opgeklopt
  • 2 blaadjes gelatine, geweekt in ruim koud water

Voor de slagroom

  • 300 gram slagroom
  • 30 gram suiker

Voor de fondant

  • 200 gram fondant
  • oranje kleurstof

Extra nodig

  • bakplaat, ingevet
  • plaatje of diep bord
  • plasticfolie
  • keukenthermometer
  • 2 spuitzakken
  • kwastje
  • kartelmes
  • paletmes

Bereidingswijze:

Voor het bladerdeeg

  • Verwarm de oven voor op 200 ⁰C.
  • Rol het bladerdeeg uit tot een grote rechthoekige plak van ca. 40 x 24 cm (ca. 2 mm dikte). Bekleed hiermee de bakplaat.
  • Bak het bladerdeeg in ca. 25 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen.

Voor de Zwitserse room

  • Maak een papje van de suiker, het custardpoeder en een scheut melk.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Breng de resterende melk aan de kook met het vanillemerg én het vanillestokje.
  • Neem de pan van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid warme melk toe aan het custardpapje. Roer goed door en voeg al roerende de rest van de melk stapsgewijs toe.
  • Giet alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de room al roerende even goed doorkoken.
  • Giet de room uit op een plaatje en laat afkoelen; dek af met plasticfolie om velvorming te voorkomen.
  • Klop de afgekoelde banketbakkersroom los. Roer eerst een beetje van de slagroom erdoor en vervolgens ook de rest.
  • Verwarm de gelatine met een klein beetje aanhangend water tot hij is opgelost en roer door de room. Laat kort opstijven in de koelkast.

Voor de slagroom

  • Klop de slagroom op met de suiker en zet koel weg tot gebruik.

Voor de fondant

  • Verwarm de fondant in een pannetje tot ca. 37 ⁰C en roer glad; voeg eventueel een beetje eiwit of water toe om de fondant wat af te slappen (met eiwit gaat fondant extra glanzen en hardt hij mooi uit).
  • Breng de fondant op kleur met oranje kleurstof.

Afwerking

  • Snijd het bladerdeeg met een kartelmes voorzichtig in lange banen van 11 cm breed.
  • Leg één bladerdeegbaan op de werkbank, met de plaatkant naar boven.
  • Spuit met een spuitzak rechte banen Zwitserse room op het bladerdeeg.
  • Spuit met een spuitzak rechte banen slagroom op de Zwitserse room. Dek af met een tweede laag bladerdeeg en druk goed aan.
  • Giet de fondant over de bovenkant van het bladerdeeg en smeer dit liefst in één keer of een paar keer netjes glad met een paletmes. Smeer met een schoon paletmes ook de zijkanten van de tompouce af.
  • Laat het glazuur kort aandrogen in de koelkast. Snijd daarna de randen van het bladerdeeg netjes bij en snijd de tompouce daarna in banen van 4 cm breed.

(Bron: bijRobèrt van Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie