Mozaïekkoekjes van Robèrt van Beckhoven

De mozaïekkoekjes van Robèrt van Beckhoven krijgt u door 2 soorten deeg te gebruiken, met vanille en met chocola. Hiermee kunt u dambordkoekjes en spiraalkoekjes maken.

Ingrediënten voor ca. 50 stuks:

Voor het vanilledeeg:

  • 150 g bloem, gezeefd
  • 100 g boter, in kleine stukjes
  • 50 g poedersuiker, gezeefd
  • merg van ½ vanillestokje
  • snuf zout
  • 20 g ei, losgeklopt
  • 1 el melk (indien nodig)

Voor het chocoladedeeg:

  • 150 g bloem, gezeefd
  • 100 g boter, in kleine stukjes
  • 80 g poedersuiker
  • merg van ½ vanillestokje
  • 15 g cacaopoeder, gezeefd
  • 30 g ei, losgeklopt
  • 1 el melk (indien nodig)

Extra nodig:

  • plasticfolie
  • deegroller
  • uitrollatjes van ca. 9 mm dik (optioneel)
  • uitrollatjes van ca. 3 mm dik (optioneel)
  • kwastje
  • bakplaat, bekleed met bakpapier

Bereidingswijze:

Vanille- en chocoladedeeg

Kneed voor het vanilledeeg alle ingrediënten tot een homogeen en soepel deeg; het is goed als je geen boterstukjes meer ziet. Verpak het deeg in plasticfolie en laat ca. 30 minuten rusten in de koelkast. Kneed voor het chocoladedeeg alle ingrediënten tot een homogeen en soepel deeg; het is goed als je geen boterstukjes meer ziet. Verpak het deeg in plasticfolie en laat ca. 30 minuten rusten in de koelkast.

Dambordkoekjes

Rol het vanilledeeg (eventueel met behulp van uitrollatjes) uit op ca. 9 mm dikte. Snijd het deeg vervolgens in 5 repen van gelijke dikte (de doorsneden moet dus vierkant zijn). Doe hetzelfde met het chocoladedeeg. Rol het resterende vanilledeeg (eventueel met behulp van uitrollatjes) uit op 3 mm dikte en bestrijk lichtjes met water. Leg nu de repen vanille- en chocoladedeeg om en om op het uitgerolde deeg; maak 3 laagjes van 3 repen, zodat een dambordjespatroon ontstaat. Vouw het vanilledeeg om de deegrepen heen, verpak het geheel in plasticfolie en laat ca. 2 uur rusten in de koelkast. Snijd het deeg in gelijke plakjes.

Spiraalkoekjes

Rol het vanille- en het chocoladedeeg (eventueel met behulp van uitrollatjes) uit op ca. 3 mm dikte. Bestrijk 1 van de 2 lichtjes met water en leg het andere deeg erop. Rol het deeg op, verpak het in plasticfolie en laat ca. 2 uur rusten in de koelkast. Snijd het deeg in gelijke plakjes.

Bakken

Leg de koekjes op de bakplaat; houd een tussenruimte van ca. 2 cm aan. Bak de koekjes op 170 ⁰C in 10-12 minuten lichtbruin en gaar. Let op dat ze niet te veel verkleuren, want dat gaat ten koste van het mozaïekeffect. Laaf afkoelen op een rooster.

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie