Mogelijk tekort groenten door weerdrama’s

Door de enorme schade als gevolg van de overvloedige regen en hagel in de laatste weken vreest de Nederlandse groenten- en fruitverwerkende industrie een tekort aan conserven en diepvriesgroenten in de supermarkt.

Verloren

Door al het water op de akkers zijn in Noord-Brabant en Limburg oogsten van doperwten, sperziebonen, wortelen en andere zomergroenten grotendeels verloren gegaan. Die hadden eigenlijk moeten worden verwerkt tot lang houdbare producten in pot, blik en diepvries. “Dit kan niet worden goedgemaakt door aanvoer uit het buitenland, want ook daar is sprake van forse waterschade, nog afgezien van het feit dat deze groenten in het buitenland maar zeer beperkt beschikbaar zijn”, Aldus Philip den Ouden, directeur van brancheorganisatie FNLI. “Het is zeer aannemelijk dat er een tekort in het supermarktschap zal ontstaan aan typisch Hollandse groenteconserven en diepvriesgroenten.”

Nieuwe teelten

Ook nieuwe teelten van groenten, zoals sperziebonen, kunnen in problemen komen, omdat het door de natte bodem nu niet mogelijk is om te zaaien. Het is volgens de industrie nog niet te overzien in welke mate de teelt van de najaarsgewassen, zoals witte kool, rode kool en rode bieten, schade heeft opgelopen.

Overheidsbeleid

FNLI noemt de gevolgen van het noodweer dermate uitzonderlijk en groot dat actief overheidsbeleid noodzakelijk is. De organisatie betreurt het dan ook zeer dat staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken geen mogelijkheden ziet om de sector structureel van steun te voorzien en sluit zich aan bij de eerdere oproep van boeren en lokale overheden om de weersravage tot ramp uit te roepen.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reacties (3)

  MvdBerg says:

  Kletskoek teneinde de winstmarges te kunnen verhogen.

  Liesbeth SterkenburgSpoormaker says:

  En op de moestuinen is het ook drama. Er groeit weinig en er zijn veel slakken.
  Bij ons op de sociale moestuin is er niet veel te koop.

  oosterwijck says:

  Goenten tekort? Onzin we halen onze groenten voor het merendeel uit Afrika en andere verre gebieden. De meeste Nederlandse groenten word doorgedraaid. En in onze eigen plantenkassen is er niets aan de hand. Dit slechte weer is alleen maar een reden om de prijzen te verhogen. Weer een argument om de consument te bestelen.