Duur 14:28
Gepubliceerd op 20 december 2019

Koekhuis

Als iets feestelijk is, dan is het wel dit koekhuis. Voor het maken van het koekhuis kunt u een vorm, mal, gebruiken. Deze zijn online te vinden. U kunt hem ook zelf maken van (bak)papier. Staat prachtig op de kersttafel!

Ingrediënten:

Voor het deeg:

 • 100 gram witte basterdsuiker
 • 100 gram roomboter
 • 1 ei
 • 1 sinaasappel
 • 200 gram patentbloem
 • 2 theelepels kaneelpoeder

Voor de karamel:

 • 150 gram kristalsuiker
 • scheutje water

Voor de icing:

 • 1 ei
 • 200 gram poedersuiker (plus extra om te bestrooien)

Bereidingswijze:

Van de koek:

Kluts het ei in een kom. Kneed de suiker, boter en de helft van het ei. Rasp de sinaasappel en voeg toe. Zeef hier de bloem boven en voeg samen met de kaneelpoeder toe. Kneed door en laat circa 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.

Bestuif de werkbank met bloem en rol het deeg uit tot circa 0,5 centimeter. Steek het huisje uit met de koekvorm. 2 voor de voor –en achterkant, 2 voor het dak en 2 voor de zijkanten. Snijd er nog eventueel deuren of ramen uit. Bak de koekjes in circa 12 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen.

Van de karamel:

Doe de suiker en een scheutje water in een pan en laat op laag vuur karamelliseren. Roer niet met een lepel in de pan, maar laat het rustig in circa 6 minuten lichtbruin kleuren.

Van de icing:

Splits het ei; de dooier wordt niet gebruikt. Voeg stap voor stap de poedersuiker toe aan het eiwit tot er een goede dikte van icing ontstaat. De icing is goed wanneer het pas na 10 seconden hard wordt als u er een streep doorheen trekt met een lepel. Maak een cornetje van bakpapier en vul met de icing.

Puzzel het huisje in elkaar met de karamel en druk de randen steeds goed aan. Neem hier de tijd voor. Gebruik de icing voor de decoratie.

TIP: de icing kan ook gebruikt worden als lijm.

Geef een reactie

Reacties (2)

  Inkel says:

  Goedemiddag, zojuist heb ik gekeken naar Cas met het kersthuis koek. Nou is mijn vraag hoe groot moet het huis zijn om uit te snijden. De tekening kan ik niet vinden op de site. Graag hoor ik een reactie tegemoet.

  Met vriendelijke groet,

  Inge Arends

   MAX Vandaag says:

   Beste Inkel, bedankt voor uw bericht. Een tekening/mal is niet beschikbaar op onze website, maar Cas raadt in zijn recept aan een mal te gebruiken die online te vinden is. Op de website van Klokhuis staat bijvoorbeeld deze: http://content1b.omroep.nl/urishieldv2/l27m2fde242e45656ade005e00cdc4000000.97c51a32f1602dcff02bd1d6d37165d3/ntr/jeugd/hetklokhuis/afbeeldingen/studio/koekhuis.pdf en ze zijn anders eventueel ook wel online te koop.

Bekijk ook

Meer