knapkoek

Limburgse knapkoek van Robèrt van Beckhoven

De Limburgse knapkoek is een heerlijk bros koekje. Het droogt niet zo snel uit en kan daardoor lang bewaard worden. Heel lekker met grove suiker erbovenop.

Ingrediënten:

  • 500 gram bloem + extra voor het uitrollen van het deeg
  • 250 gram roomboter
  • 2 eieren
  • 250 gram kristalsuiker + extra om te bestrooien
  • 1 zakje bakpoeder van 15 gram
  • 2 zakjes vanille suiker

Bereidingswijze:

Klop de boter, suiker en vanillesuiker luchtig en voeg de eieren 1 voor 1 toe. Voeg als het boter-, suiker- en eiermengsel glad is de bakpoeder toe. Voeg dan in kleine beetjes de bloem toe. Laat het deeg vervolgens ingepakt in huishoudfolie een half uur afkoelen in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden en rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Het deeg moet een dikte krijgen van ongeveer 0,5 centimeter. Plaats de lap deeg op een bakplaat met bakpapier en strooi een laagje suiker over het deeg. Bak 15 minuten in de oven. Hierna is het deeg nog wat zacht en kunt u het makkelijk snijden. Dat mogen vierkantjes zijn, maar ruiten of bijvoorbeeld rondjes kan ook. Plaats dan nog voor ongeveer 5 minuten terug in de oven, tot de knapkoek lichtbruin is. Laat de koekjes goed afkoelen voor u ze eet, voor een knapperig resultaat.

Tip: vervang 1 van de zakjes vanillesuiker door het merg van een vers vanillestokje.

(Bron: Robèrt van Beckhoven, de foto van de knapkoek is ter indicatie)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Elly H says:

    Heerlijke koeken,knapkuik in het Sittard. Bedankt voor het recept

    Elly H says:

    Ik heb nog een vraag over het recept van de knapkoek. Zou het ook met minder suiker gemaakt kunnen worden?