Kook mee met MAX: pittige ovenschotel met sardines, prei en aardappel
Publicatiedatum: 18 november 2025
Ovenschotels zijn makkelijk te maken, een handige manier om restjes te gebruiken én u kunt er eindeloos mee variëren. Deze keer maakt Mounir een pittige variant met sardines, prei en aardappel.
(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)
Ingrediënten:
- 300 gram vastkokende aardappel
- 3 preien
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 2 theelepels harissa of chilivlokken
- 1 citroen (biologisch)
- 200 milliliter kookroom
- blik sardines in olie a 125 gram
- zout en peper
Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 200 graden.
Schil de aardappels en snijd in dunne plakjes, eventueel met behulp van een mandoline.
Halveer de prei in de lengte, was onder de kraan en snijd in halve ringen.
Pel en hak de knoflook en meng in een kom de aardappel, prei en knoflook. Voeg daarna de paprikapoeder en harissa toe.
Rasp de citroen er naar smaak boven en breng op smaak met zout en peper. Schenk de kookroom erbij.
Doe de sardines in stukjes erover, inclusief de olie. Meng alles goed en verdeel over een ovenschaal.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak circa 30 minuten in de oven.
Haal de folie weg en bak nog circa 10 minuten zonder folie zodat de bovenkant licht kleurt en de saus wat indikt.
Eet smakelijk! Kijk hier voor meer recepten. Kook mee met MAX is elke maandag tot en met donderdag rond 12.05 uur te zien op NPO 2 en om 14.15 op NPO 1.
(Foto: © MAX)



