Kook mee met MAX

Omroep: MAX

Duur: 0:14:51

Uitzending: wo 25 dec 2019 08:00

Kerstlunch: hartige crumble, panbrood met bietendip en hartverwarmend gemberdrankje

Dit keer geen recept voor een kerstontbijt of -diner, maar een kerstlunch. Ideaal voor wie daarna nog een wandeling wil maken. Sandra en Mounir maken de lunch samen en die bestaat uit een hartige crumble met pompoen en cranberries, zelfgemaakt panbrood met bietendip en hartverwarmend gemberdrankje.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

Voor de crumble:

  • 0,5 flespompoen
  • 150 gram boerenkool
  • 100 gram ricotta
  • 30 gram gedroogde cranberries
  • olijfolie
  • schil van 1 sinaasappel
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • peper, zout
  • 50 gram pecannoten
  • 50 gram havermout
  • 20 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 30 gram geraspte geitenkaas

Voor het gemberdrankje:

  • 2 eetlepels gembersiroop
  • snufje kaneel
  • 400 milliliter water
  • 1 takjes rozemarijn
  • 2 kruidnagels
  • 1 sinaasappel

Voor het panbrood en de dip:

  • 1 blikje cannelinibonen (à 175 gram)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 citroen
  • 250 gram rode bieten
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel tahini (sesampasta)
  • olijfolie
  • peper, zout
  • 100 gram Griekse yoghurt
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel

Bereidingswijze:

Van de crumble:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Schil de pompoen en snijd in blokjes. Kook de pompoen en boerenkool circa 20 minuten. Giet af. Vet een ovenschaal in. Doe de pompoen, boerenkool, ricotta en cranberries in de ovenschaal. Besprenkel met olijfolie. Rasp hier de sinaasappelschil naar smaak boven. Breng op smaak met peper en zout en hussel alles goed door elkaar.

Hak de pecannoten. Meng tussen de handen de havermout, bloem, boter, pecannoten, kaneel, tijm en geitenkaas en verdeel over het pompoen-boerenkoolmengsel. Bak in circa 20 minuten goudbruin.

Van het gemberdrankje:

Doe de gembersiroop, snufje kaneel, het water, de rozemarijn en kruidnagels in een pan. Snijd de partjes van de sinaasappel en vang het vocht op. Voet het opgevangen sinaasappelsap toe aan het gembermengsel. Laat het geheel circa 10 minuten op zacht vuur pruttelen. Verdeel de sinaasappelpartjes over de glazen en schenk het drankje erover.

Van het panbrood en de dip:

Spoel de bonen af en doe ze in een hoge maatbeker. Pel en hak de knoflook en voeg toe. Pers hier de citroen boven. Snijd de bieten in blokjes en voeg samen met de komijnpoeder, tahini en een scheutje olijfolie toe. Breng op smaak met peper en zout en pureer met de staafmixer tot dip. Doe de dip in een kom en besprenkel met nog wat olijfolie.

Meng de Griekse yoghurt met het zelfrijzende bakmeel en een snufje zout. Kneed circa 5 minuten tot soepel deeg. Bestrooi wat bloem over het werkblad en rol de verdeelde stukken deeg tot dunne, platte broden. Verhit een koekenpan en bak de broden in circa 4 minuten om en om goudbruin en gaar.

Wij wensen u fijne kerstdagen en smakelijk eten!

Geef een reactie