kartonnen rietjes

Kartonnen rietjes drinken niet lekker: dit zijn de alternatieven

Een milkshake, glas limonade of frappuccino drinken met een kartonnen rietje. Veel mensen vinden het een vervelend. Na 10 minuten is het rietje al slap en sompig en voelt het vies aan in de mond. Vanaf 3 juli 2021 is wegwerpplastic in de Europese Unie verboden, en daarmee ook het traditionele plastic rietje. Maar zijn er geen betere alternatieven dan van karton?

Wegwerpplastic verboden

Wegwerpplastic is vanaf 3 juli in de Europese Unie verboden. Dit is al te merken doordat bedrijven de afgelopen tijd langzaam overschakelen op alternatieven zoals karton of hout. Goed voor de toekomst van de planeet, maar comfortabel is anders. Het karton van de rietjes wordt sompig en houten lepels voelen stroef. Zijn er geen betere alternatieven?

Van goud en edelstenen

Het oudste rietje dat ooit is gevonden is gemaakt van goud en edelstenen. Het stamt uit 3000 voor Christus en werd waarschijnlijk gebruikt om bier mee te drinken. Er zullen in die tijd vast ook strootjes van riet gebruikt zijn, maar die werden echt mode vanaf 1800. Die van raaigras waren goedkoop en zacht, maar gaven wel een grassmaak af aan het drankje. Een sigarettenpapierfabrikant vond dat maar vervelend. Hij rolde wat papier om een potlood, lijmde het vast en was tevreden over hoe zijn cocktail smaakte met dit zelfgemaakte rietje. Niet veel later werd zijn sigarettenpapierfabriek een papieren-rietjes-fabriek. Na de Tweede Wereldoorlog werd de plastic variant op de markt gebracht. Die werden al gauw zo populair dat de papieren rietjes schaarser werden.

minder plastic
Lees ook: Wilt u minder plastic gebruiken? Zo zet u eenvoudig de eerste stappen

Van riet

Sinds het verbod op plastic rietjes nadert, zijn de strootjes van riet en stro weer terug van weggeweest. Er zijn nu meerdere merken rieten rietjes te koop. Ze zijn vooral gemaakt van tarwestro. Het grote voordeel van deze rietjes is dat ze goedkoop zijn of zelfs gratis als u ze zelf plukt. U hoeft ze niet af te wassen maar kunt ze weggooien bij het gft-afval. Ze worden niet zo snel papperig als papieren variant. Ook zien ze er natuurlijk en authentiek uit, omdat ze allemaal net een andere vorm of maat hebben. Het nadeel van deze rietjes is dat ze over het algemeen wat smaller zijn. U heeft er minstens 2 nodig om lekker te kunnen drinken. Dikke smoothies drinken met rieten rietjes is lastig.

Rietjes van riet

Van bamboe

Iets dikkere en vooral stevigere rietjes zijn die van bamboe. Deze zijn duurder en bedoeld om meerdere keren te gebruiken. U moet ze afwassen, maar dat is bij een bamboe rietje alleen mogelijk met een  ragertje. Bamboe is een materiaal dat weinig energie kost om te laten groeien. Bent u de rietjes zat, dan mogen ze op de composthoop. Het is dus een duurzame vervanging van het plastic rietje, maar door het afwassen wel wat onhandig.

Van RVS of glas

Makkelijker schoon te houden dan een rietje van bamboe is die van roestvrij staal of glas. Ze zijn er in een oneindig aantal kleuren en modellen. Het grootste voordeel van het rietje van staal of glas is dat ze ook verkrijgbaar zijn in hele dikke varianten die ideaal zijn voor smoothies of milkshakes. Het nadeel is dat u ook voor deze rietjes een ragertje nodig heeft. De stalen versie kan bovendien erg heet worden als u het ook gebruikt voor warme dranken. Het kost meer energie en grondstoffen om een rietje van staal of glas te maken dan van bamboe, dus het is alleen duurzaam als u ze nog jarenlang vaak gebruikt.

Handige snufjes

Wegwerpplastic mag niet meer, maar duurzaam siliconen wel. Van dit materiaal zijn er rietjes die u kunt open klikken zodat u ze makkelijk kunt afwassen. Omdat het buigzaam materiaal is, zijn er opbergdoosjes voor die u aan uw sleutelbos kunt hangen. Zo heeft u altijd een alternatief bij de hand als u een kartonnen rietje voorgeschoteld krijgt. Ook een stalen uitschuifrietje past aan de sleutelbos en heeft u zo altijd bij u.

Eetbare rietjes

Eetbare rietjes worden gemaakt van snoep of bijvoorbeeld pasta. Ze blijven vrij lang goed in een drankje, maar dat moet dan wel koud zijn. Waarschijnlijk zal niet iedereen zijn rietje van snoep willen opeten en die van pasta is ongekookt niet erg lekker. Maar in ieder geval verteert het makkelijk mocht het per ongeluk in het milieu belanden.

 

eetbare rietjes

(Bron: Meldpunt)

Geef een reactie