Kardinaaltjes

Kardinaaltjes van Narcis Tjoa

Tijdens de uitzending van Heel Holland Bakt Nog Een Keer gooit een te hoge ovenstand roet in het eten bij de kardinaaltjes van Narcis. De soezen vertonen scheuren… Maar Narcis vindt de combinatie met haar aardbeienmousse wel heel erg lekker en daarom wil zij het u toch ook laten proeven. Aardbeien-vulling kleurt mooi bij de rode jasjes die zij om de soesjes doet, zodat het echt kardinaaltjes lijken.

Ingrediënten:

Voor de craquelin:

  • 80 gr zachte boter op kamertemperatuur
  • 100 gr rode suiker
  • 100 gr bloem
  • snuf zout
  • mespuntje rode kleurgel

Voor het soesjesdeeg:

  • 130 ml volle melk
  • 130 ml water
  • 15 gr suiker
  • 100 gr boter
  • 150 gr bloem
  • 4 eieren
  • snuf zout

Voor de aardbeienmousse:

  • 4 eiwitten (100gr)
  • 100 gr fijne kristalsuiker
  • 4 blaadjes gelatine
  • 125 gr aardbeienpuree
  • 190 ml slagroom

Voor de mascarponecrème:

  • 500 gr mascarpone
  • 100 gr poedersuiker
  • 1 vanillestokje

Voor de topping:

  • 100 gr mooie aardbeien
  • Eventueel kleine muntblaadjes

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 220 C.

Van de craquelin:

Doe de boter, bloem en zout in een kom en meng het geheel. Met de hand suiker en kleurstof toevoegen en goed mengen tot een mooie rode kleur. Dun uitrollen tussen 2 lagen bakpapier. Bewaar in koelkast en druk met 2 verschillende steekvormen 8 grote en 8 kleine rondjes uit. In koelkast bewaren.

Van het soesjesdeeg:

In een steelpan melk, water, suiker, zout en boter aan de kook brengen. Bloem in één keer toevoegen en rustig roeren tot alle bloem is opgenomen. Dan stevig roeren tot een zacht deeg. Roer nog 2-3 minuten door. Doe het deeg in een kom van een standmixer en laat even afkoelen (in de tussentijd 2 bakblikken klaarleggen met bakpapier en craquelin rondjes met spatel uit het deeg halen).

Op medium snelheid eieren één voor een toevoegen. Wacht wel tot elk ei goed is opgenomen in het deeg. Doe het deeg in een spuitzak met spuitmondje en spuit 8 kleine rondjes ter grootte van ongeveer een walnoot en spuit op een andere bakplaat 8 grotere rondjes. Leg op elk soesje een plakje craquelin en zet ze in de oven. Bak 10 minuten op 220 C en daarna nog 10 tot 20 minuten op 180 C.

Van de aardbeienmousse:

Laat de gelatine weken in koud water. Doe de suiker met 25 ml water in een pan en laat koken. Doe 4 eiwitten in de kom van een keukenmachine met klopper Als de temperatuur van de siroop 118 C heeft bereikt, de kom met eiwitten aanzetten. Bij 121 C van het vuur halen en langzaam en voorzichtig bij de eiwitten gieten. Daarna op hoge snelheid kloppen tot de meringue afgekoeld en stijf is. Aardbeienpuree verwarmen (niet koken) en gelatineblaadje erin doorroeren tot het is opgelost. Slagroom lobbig kloppen en als het aardbeienmengsel is afgekoeld er doorheen spatelen. In spuitzak met spuitmondje in koelkast bewaren.

Van de mascarponecrème:

Mascarpone los kloppen. Suiker en vanillemerg toevoegen en opnieuw kloppen. In een spuitzak met spuitmondje doen en in koelkast bewaren.

Afmaken:

Maak met een mes kleine gaatjes in de bodem van de soesjes. Klop de aardbeiencrème los en doe in een spuitzak met spuitmondje. Spuit aardbeiencrème in de grote soesjes. Spuit de mascarponecrème in de kleine soesjes. Met de resterende mascarponecrème een klein soesjes plaatsen op de grote soezen en rondom garneren met toefjes mascarpone. Bovenop de kleine soes een toefje mascarpone plaatsen met aardbei.

(Bron: Narcis Tjoa / Foto ter illustratie)

Geef een reactie