Huevos rotos

Huevos rotos van Janny van der Heijden

Ideaal met carnaval…Het lijkt ons misschien een vreemde combinatie maar in Spanje is dit gerecht razend populair. Mijn zoon woonde ooit een jaar in Madrid en als we samen op de terrassen van die prachtige oude stad tapas gingen eten bestelden we er altijd huevos rotos bij. Simpel, maar oh zo lekker. Ook lekker om er serrano ham aan toe te voegen of gebakken chorizo worstjes,wat spaanse peper enz.

De frietjes worden in Spanje in olijfolie gebakken en in diezelfde olie gaan ook de eieren. Ze worden niet dubbel gebakken maar terwijl de onderkant stolt wordt telkens wat van de olie over de dooier gesprenkeld.

Ingrediënten (voor 1 personen):

  • verse frietjes
  • zout
  • 1-2 eieren
  • olijfolie
  • gerookte paprika

Eventueel extra:

  • peterselie
  • Serranno ham
  • gebakken verse chorizo

Bereidingswijze:

Bak de frietjes en besprenkel naar smaak met zout. Bak intussen de eieren De dooier moet nog wel een beetje vloeibaar zijn. Laat de eieren op de warme frieten glijden, bestrooi met wat paprika en eventueel peterselie en trek de eieren voorzichtig in stukjes. Ook lekker met wat gebakken serrano ham. Laat in dat geval zout achterwege. Serveer met een groene salade of bijvoorbeeld een tomatensalade in de zomer.

Zijn er frieten over dan hier nog een ander Spaans georiënteerd gerecht met een twist:

Aardappeltortilla van restjes friet (voor 1 persoon):

  • restje friet
  • 1 lente-ui
  • 2 eieren
  • zout
  • chilivlokken of peper
  • eventueel knoflook

Bereidingswijze:

Vet een laag ovenschaaltje voor 1 persoon licht in met olijfolie. Verdeel hierover de frieten. Knip of snijd de lenteui in reepjes. Klop de eieren los met zout, peper en eventueel wat knoflook. Schenk dit over de frietjes uit en plaats voor ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 175 °C.

Serveer zo uit de oven met wat rucola en tomaat of serveer lauwwarm of op kamertemperatuur.

Varieer door er bijvoorbeeld reepjes paprika aan toe te voegen of stukken tomaat. Varieer met de lente-ui dooreen uitje met knoflook te frieten of gebruik in plaats daarvan bieslook en verse kruiden. Ook lekker om 2 eetlepels geraspte kaas door de eieren te mengen.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie