kaasplankje

Hollands kaasplankje van Betty Koster

Een diner is vaak niet compleet zonder een dessert, maar wordt het zoet of hartig? Of allebei? Kaaskoningin Betty Koster pleit voor de kaasplank en dan het liefst met kazen uit eigen land. Ze heeft een kaasplank samengesteld met 6 Nederlandse kazen met ieder een eigen verhaal. Volgens Betty zijn er van sommige van origine Franse of Italiaanse kazen zelfs beter versies in Nederland te krijgen.

De Hollandse kaasplan van Betty:

 • Zilte Duinen ( Terschelling ) een half harde kaas van schaap & koekmelk
 • Geitenleafde ( Friesland) zachte geitenkaas
 • Petemoei (Utrecht) witschimmel
 • Fiore ( Utrecht) roodflora
 • Nylander Kruidnagel (Friesland) harde koemelk
 • Lazulli ( Utrecht) blauwader

Eet de kazen in deze volgorde, van mild naar sterk.

Wilt u er iets bij serveren? Geef er in ieder geval geen trosje druiven bij. Die worden vaak bij kaas geserveerd, maar in de druif zit een stof die in combinatie met kaas gist in onze maag. Wilt u er toch een druif bij? Doe de druiven dan eerst 30 minuten in de over op 200 graden. De vruchtjes karameliseren dan en het stofje wat de gisting veroorzaak is er dan uit. Een andere lekkernij voor bij de kaas zijn vijgen getrokken in specerijen.

(Bron: Betty Koster)

Geef een reactie

Reacties (4)

 1. sandy says:

  Afgelopen jaar met mijn kinderen bij mijn 70+ouders gewoond. Pittig, dus vaak pittige kaas op tafel. Mild waren mijn ouders voor ons, dus een mildere kaas doordeweeks.
  Allen verzot op kaas, dus kaasfondu met Kerst. Hoe mooi zou het zijn om dit prachtige boek hun kado te doen als dank!

 2. Calla says:

  Ben heel benieuwd naar dit boek zeg….als fanatieke kokers altijd op zoek naar iets nieuws om gasten te verrassen. Als kind geholpen met kaas te maken op een boerderij, deze kazen vind ik heel erg interessant, en dan uit eigen land…..te gek!

 3. Anthonette says:

  Hoi Betty, ik ben een echt Kaasmens, we hebben in Gouda veel kaas, maarrrrrr ik houd juist van aparte kaasjes….in combi met druiven loopt het water door mijn mond, het ziet er zeer aantrekkelijk ui….t
  Heb natuurlijk belangstelling voor het boekje (maakt me echt nieuwsgierig)
  lieve groet en fijne feestdagen

 4. marijkespeklejansen says:

  Ben dol op kaas, koop altijd kaas bij een kaasboerderij in Bergambacht. Nog nooit een Hollands kaasplanken geprobeerd, ben heel benieuwd. Zou er graag meer van weten.