cheesecake

Hartige cheesecake van Robèrt van Beckhoven

Een cheesecake, maar dan anders. Namelijk een hartige variant. Met diverse soorten kaas, paddenstoelen en diverse kruiden. Hij is luchtig en toch stevig. Serveer in kleine puntjes, is het advies van Robèrt van Beckhoven.

Ingrediënten, voor 20 puntjes

Voor de bodem

  • 165 gram tarwebloem (T65)
  • 75 gram water
  • 27 gram verse gist
  • 40 gram extra belegen kaas, geraspt
  • 75 gram boter
  • 4 gram zout
  • Bloem om te bestuiven
  • Losgeklopte eidooier om te bestrijken
  • Geraspte kaas om te bestrooien

De vulling

  • 150 gram beukenzwammen
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 10 gram bieslook, fijngesneden
  • 75 gram melk
  • 15 gram gelatine, geweekt
  • 500 gram kruidenroomkaas, op kamertemperatuur
  • 175 gram slagroom, lobbig geklopt
  • Zout en peper
  • Olijfolie om te bakken

Voor de afwerking

  • 2 groene asperges, geblancheerd
  • Krulpeterselie, gehakt
  • Basilicumcress

Extra nodig

  • Keukenmachine met bisschop
  • Deegkleedje
  • Rolstok
  • Plaatje (passend in de vriezer), bestoven met bloem
  • Kwastje
  • Plastic(folie)
  • Bakplaat, bekleed met bakpapier
  • Bakring van 22 centimeter doorsnede, ingevet

Bereiding van de bodem van de cheesecake

Kneed alle ingrediënten kort tot een deeg in de keukenmachine (glutenvorming is niet nodig). Laat 20 minuten rusten tussen een licht met bloem bestoven deegkleedje, of tot het deeg net begint te rijzen.

Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad uit op 4 millimeter dikte. Leg op een plaatje, bestrijk met losgeklopte eidooier en bestrooi met geraspte kaas naar smaak. Dek losjes af met plastic en zet minimaal 10 minuten in de vriezer.

Laat het deeg indien nodig iets ontdooien. Steek er een cirkel van 22 centimeter uit en 30 minuten rusten op de met bakpapier beklede bakplaat. Tip: snijd overtollig deeg in dunne staafjes en bak er kaasstengeltjes van.

Verwarm de oven voor op 160 graden boven- en onderwarmte. Bak de kaasbodem in ongeveer 25 minuten goudbruin en bros. Laat afkoelen.

Bereiding vulling en afwerking van de cheesecake

Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak hierin de beukenzwammen en knoflook net gaar. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de bieslook toe en laat volledig afkoelen. Snijd de asperges in stukjes, besprenkel met wat olie en zet weg tot gebruik.

Zet de ingevette ring op de bakplaat en leg daarin de gebakken bodem.

Verwarm de melk tot lauwwarm en los hierin de gelatine op. Meng direct goed door de kruidenroomkaas. Voeg lobbige slagroom toe en meng tot een homogene massa. Vul de ring direct voor de helft met de roomkaasvulling en verdeel voorzichtig 2/3 van de gebakken paddenstoeltjes erover. Houd de rest apart voor de garnering.

Vul de ring verder af met de roomkaasvulling tot ongeveer 0,5 centimeter onder de rand. Laat ongeveer 2 uur opstijven in de koelkast.

Decoreer de cheesecake met de resterende paddenstoeltjes, asperges, peterselie en cress.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto: redactie Tijd voor MAX)

Geef een reactie