Hapjes met sardines van Bart van Olphen

Burrata is een Italiaanse kaas op basis van mozzarella en room. Mocht u geen burrata kunnen vinden, gebruik dan voor dit gerecht buffel mozzarella. Die is ook heerlijk en romig van smaak. Bart van Olphen serveert de burrata met geroosterde groenten en sardines. Hij maakt ook nog een hapje met witte-bonenpuree en basilicumolie.

Ingrediënten (voor 4 personen):

Voor de sardines met burrata en geroosterde groenten:

  • 1 courgette in plakjes
  • 1 rode peper, zonder zaadjes en in stukjes gesneden
  • 1 gele peper, zonder zaadjes en in stukjes gesneden
  • 1 aubergine in plakjes
  • 2 rode uien in kwarten gesneden
  • 1 stuk chorizo van ongeveer 10 centimeter in stukken gesneden
  • 250 gram cherry tomaten
  • 3 teentjes knoflook, gesneden
  • 1 burrata of buffel mozzarella, in stukken gesneden en verkruimeld
  • 2 blikjes sardines (van 120 gram) in water of olijf olie, uitgelekt
  • 1 citroen
  • zout en peper

Voor de hapjes met witte-bonenpuree en bascilicumolie:

  • 10 verse basilicumblaadjes
  • 0,5 deciliter olijfolie
  • zout
  • 205 gram witte bonen uit een pot, uitgelekt
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 10 zongedroogde tomaten, fijngehakt
  • 2 blikjes sardines (120 gram) in water of olijfolie, uitgelekt
  • dunne crackers
  • zeezout
  • basilicumblaadjes voor garnering

Bereidingswijze:

Van de sardines met burrata en geroosterde groenten:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Leg de plakjes courgette, de pepers, rode uien en stukjes aubergine op een bakplaat en besprenkel met olijf olie. Rooster de groenten ongeveer 20 minuten in de oven.

Doe vervolgens een scheutje olie in een koekenpan en bak de chorizo. Haal uit de pan en haal ongeveer de helft van de achter gebleven olie uit de pan.

Bak vervolgens in de achter gebleven olie de tomaten en knoflook op een middelhoog vuur tot ze glazig zijn. Haal het tomaten knoflook-mengsel uit de pan en leg op een bord. Doe de chorizo weer in de pan om weer even op te warmen. Haal de groenten uit de oven.

Leg op een grote schaal de groenten, tomaten met knoflook en de chorizo. Daar bovenop mag de burrata of mozzerella en strooi peper en zout naar smaak. Serveer dit samen met de sardines en een partje citroen.

Van de hapjes met witte-bonenpuree en bascilicumolie:

Maak eerst de basilicumolie. Draai in een keukenmachine of met een staafmixer de blaadjes met olie fijn. (De blaadjes in een vijzel fijnwrijven met wat zout, peper en olie geeft een vollere, romige smaak)

Breng de olie verder op smaak met wat druppels limoensap.

Doe de bonen in een vergiet en spoel af. Laat goed uitlekken. Draai van de witte bonen een puree met de mayonaise en een scheut olijfolie.

Schep de zongedroogde tomaten door de puree. Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de sardines over de crackers. Verdeel de witte-bonenpuree over de sardines en doe daarover de wat basilicumolie met breng op smaak met (zee)zout.

Garneer de hapjes met wat gescheurde basilicumblaadjes.

(Bron: Bart van Olphen)

Geef een reactie